Julkaisupäivä: 28.03.2021
Aivoille ajatus on arvokas asia
Aivoviikkoa vietetään näin maaliskuussa kevään kynnyksellä. Totta puhuen suomalaisten tulisi viettää aivovuotta, eli kiinnittää huomiota aivoterveellisiin elämäntapoihin jokaisena päivänä vuodessa. Muistiliitto muistuttaa, että aivoterveyttä voi edistää meistä jokainen, nuori, vanha, terve tai sairas, se on siis kaikkien asia.
Kun kiinnitetään huomiota aivoterveyteen, edistetään samalla myös muuta terveyttä. Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus, eli kaikki toimintamme ja olemisemme osa-alueet ovat kytköksissä toisiinsa. Esimerkiksi kipu vaikuttaa mielialaan ja mielialan laskiessa tuntuu, ettei aivotkaan toimi kuten ennen. Onneksi aivoterveyden hoitaminen on helppoa. Pienet arkiset teot auttavat lisäämään hyvinvointia. Mitä siis voimme tehdä.
Aktivoidu palautumalla
Kun kodin ulkopuoliset rutiinit puuttuvat ja aikaa vietetään paljon kotona, päivät saattavat tuntua samanlaisilta. Päivät toistavat toisiaan ja rutiinit alkavat hävitä. Pitämällä kiinni rutiineista, aktiivinen aika ja lepo on helpompi erottaa toisistaan. Säännöllisen elämän kautta aivojen aktivointi on helpompi muistaa joka päivä. Toisaalta etätyöntekijöillä työt saattavat alkaa täyttää päivästä yhä suuremman osan. Tasapaino aktiivisuuden ja levon välillä on tärkeää aivoille. Teetä aivoillasi töitä joka päivä, mutta muista antaa aivojen myös levätä ja palautua!
Happea, happea!
Takatalvi yllätti kevään odottajat, lunta sataa ja tuuli on kylmä kuin Siperian tundralla. Ulos lähteminen ei houkuta, mutta happi tekee hyvää. Jokapäiväinen ulkoilu virkistää kehoa ja mieltä. Aivot kaipaavat happea ja ulkona liikkuminen herättää aisteja toimimaan. Liikunnan avulla verenkierto paranee ja keho pysyy kunnossa. Muista ulkoilla joka päivä.
Itsekseen puhumisen jalo taito
Itsekseen puhuminen ei ole pahasta, se auttaa usein keskittymään. Aina oma seura ei kuitenkaan riitä ja ajatukset alkavat kiertää samaa rataa. Ystäville soittaminen, sähköpostin lähettäminen ja viestittely kannattaa. Ystävät ja tuttavat ovat tärkeitä mielen hyvinvoinnille. Juttelu, nauru ja ajatustenvaihto auttavat jaksamaan arjen kuormaa ja jaettu ilo on kaksinkertainen ilo! Ole yhteydessä tärkeisiin ihmisiin, anna itsellesi aihetta iloon.
Kokki kolmonen ja jääkaapin valo
Kun kaikki kaapit on koluttu, löytyy makeannälkään vanha rusinapurkki. Aika kotioloissa muuttaa helposti ruokatottumuksia. Toisille pikkunälkä iskee toistuvasti, toinen muistaa syödä vasta illalla. Terveellinen ja säännöllinen ruoka on jaksamisen perusta. Ruokalistan tekeminen etukäteen helpottaa arjen sujumista. Valmisruoatkaan eivät ole pahasta, kunhan niiden kanssa muistaa syödä kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Suositusten mukaan syöminen on palvelus koko kropalle, mutta älä koe huonoa omatuntoa, vaikka välillä menisit oikotietä.
Nukkumatti on Superstara
Riittävä uni on yksi hyvinvoinnin perusedellytyksiä. Yön aikana aivot käsittelevät tietoa ja poistavat haitallisia aineenvaihduntatuotteita. Anna aivoillesi aikaa rauhoittua ennen nukkumaan menoa. Unen saamista edesauttaa omat tutut rutiinit. Kevyt ulkoilu illalla ja digilaitteiden sulkeminen riittävän ajoissa helpottavat nukahtamista. Uni on riittävää, kun heräät aamuisin virkeänä eikä päivällä väsytä merkittävästi. Jos et saa unta riittävästi, pidä unipäiväkirjaa ja pohdi mistä riittämätön uni saattaisi johtua.
Ole hyvä itsellesi ja hoida aivojasi! Hyvää aivoviikkoa!
Teksti:
Toimin yhdistyksessä järjestöjohtajana. Taustani on muistisairautta sairastavien asumispalveluissa ja sytyn kohtaamiseen ja hyvään arkeen liittyvistä kysymyksistä. Tavoitteenani on säilyttää usko pystyä mihin tahansa.