Julkaisupäivä: 21.07.2020
Aktiivisuutta ja iloa voi tuoda muistisairautta sairastavan arkeen etänäkin
Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen ajanjakson alussa nousi mieleeni monia kysymyksiä: ”Miten muistikuntoutuksessa käyvät asiakkaamme tulevat pärjäämään eristyksissä? Miten viikkoja jatkuva sisällä olo vaikuttaa heidän toimintakykyynsä? Miten asiakkaidemme omaishoitajat jaksavat ilman viikoittaista vapaapäiväänsä? Miten me, Muistikuntoutus Tammikodin työntekijät, voisimme tukea asiakkaidemme arjen pysymistä aktiivisena ja osaltamme ylläpitää sosiaalista kanssakäymistä, kun emme voi konkreettisesti tavata?”
Niin ikävä ja hämmentävä kuin kevään poikkeusaika onkin ollut, syntyi sen myötä Tammikodissa uusia, käyttökelpoisia ja helppoja toimintatapoja auttaa muistisairautta sairastavia asiakkaitamme pitämään huolta toimintakyvystään ”etätuen” keinoin. Soitimme aivojumppapuheluita ja lähetimme kirjeitä, jotka sisälsivät muun muassa aivotreenitehtäviä sekä käsityö- ja liikuntaohjeita. Samoilla toimilla voi omainenkin tukea muistisairautta sairastavan läheisensä aktiivisuutta. Omaisella ei ole aina mahdollisuutta päästä käymään muistisairaan läheisensä luona. Oman elämän aikataulut tai pitkät välimatkat asettavat omat haasteensa aktiiviselle ajanvietolle yhdessä. Perinteisen kirjepostin tai puheluiden lisäksi mobiililaitteet ja tietokone tuovat lisämahdollisuuksia kanssakäymiseen ja arjen aktiivisuuden tukemiseen.
Käytännön vinkkejä etäaktivointiin
Paketti postiin...
Kerää muutama aivotreenitehtävä ja lähetä ne muistisairautta sairastavalle läheisellesi kirjeenä. Internetistä löytyy valmista materiaalia, jota voi tulostaa. Hakusanaksi voit laittaa vaikka ”aivoteeniharjoituksia”. Kirjakaupasta löytyy erilaisia tehtäväkirjoja ja kirjastossakin kannattaa käydä kurkkaamassa tarjonta. Tee itse omalle muistisairaalle läheisellesi sopivia tehtäviä. Matematiikasta kiinnostuneelle voit tehdä sivullisen erilaisia laskutehtäviä tai musiikista kiinnostuneelle aukkotehtävän, jossa tutun laulun sanoista on osa jätetty pois uudelleen täydennettäväksi. Internetistä löytyvien tietovisojen lisäksi itsetehdyt tietovisat muistisairaan läheisen ammattiin, harrastuksiin tai kiinnostuksen kohteisiin liittyen toimivat hauskana muistelu ja aivojen aktivointitehtävänä.
”Mieheni on aina halunnut hoitaa perheemme paperityöt ja laskut. Hän haluaisi edelleen osallistua asioiden hoitamiseen, mutta sairauden edettyä on lopputuloksena usein papereiden sekaisinmeneminen tai häviäminen. Tammikodista lähetetty tehtäviä sisältävä kirje on tuonut helpotuksen. Kun alan maksamaan laskuja, annan miehelleni aivojumppatehtäväpaperin sillä aikaa täytettäväksi. Hän keskittyy täysin mielenkiintoisiin tehtäviin ja minä pystyn hoitamaan rauhassa asioita.”
...ja soitto perään
Läheisesi saatua tehtäväpaketin voit hänelle soittamalla järjestää hauskan aktiivisen hetken käymällä yhdessä läpi tehtäviä. Vinkki: Lähetettävät tehtävät kannattaa kopioida myös itselleen. Puhelimessa on mukava käydä tehtäviä yhdessä läpi, kun kummallakin on samainen tehtäväpaperi edessään. Tehtäväsivun näkeminen helpottaa myös neuvomista ja pystyt konkretisoimaan ohjeita ”katso kolmas sana vasemmalta”, ”löytyy kahdeksannelta riviltä”.
Hyödynnä verkkosivustoja
Internetistä löytyy muistisairautta sairastaville ihmisille aktiviteettiä sisältäviä verkkosivustoja, esimerkkinä Miina Sillanpää Säätiön ja Muistiliiton yhdessä kehittämä Muistipuisto. Se sisältää monipuolisesti muun muassa toimintakykyä tukevia harjoitteita, tietoa muistisairauksiin liittyen, musiikkia ja rentoutusohjeita. Myös verkkosivujen käytössä puhelimitse neuvoessasi on helpompaa ohjata muistisairasta läheistäsi kun itselläsikin samat sivustot ovat auki.
”Minulle ostettiin muistikerhon innoittamana tablettitietokone. Olen oppinut käyttämään sitä ja menemään kotona itsekseni Muistipuistoon ja lukemaan Ilta-Sanomia. Aika kuluu tehtävien kanssa ja lukiessa hyvin.”
Lue päivän lehti
Puheluissa ajankohtaisista asioista keskustelua voit monipuolistaa lukemalla otteita päivän sanomalehdestä tai poimimalla muutamia otsikoita keskustelun aiheeksi. Lähimuistin heiketessä vaikeutuu tietoon perustuva ajankohtaisista asioista keskusteleminen. Tällöin aiheista keskustelu on mieluisampaa painottaa mielipiteisiin ja heränneisiin tunteisiin kuin faktoihin. Myös nykypäivän uutisaiheen peilaaminen muistisairaan läheisen elinaikana tapahtuneisiin samankaltaisiin tapahtumiin tuo tasavertaisuutta keskusteluun.
Ulkoile puhelimitse
Ulkoilukin onnistuu yhdessä puhelimitse. Muistisairaan läheisesi kävellessä voitte samalla keskustella näkyvästä ympäristöstä. Yksinkertaisimmillaan voit kysellä läheisesi liikkuessa ulkosalla, mitä hän näkee juuri parhaillaan ja synnyttää keskustelua siitä. Kun läheisesi asuinympäristö on sinulle tuttua, pystyt tekemään ympäristöön liittyviä kysymyksiä ja ehkä ohjaamaan jopa jonkin pienen uuden kävelyreitinkin. Mikäli muistisairaalla läheiselläsi on älypuhelin, voi tässä hyödyntää mainiosti vaikka Whatsapp-videoyhteyttä.
Videoyhteydellä kylään
Videoyhteydellä voit monipuolistaa kaikkia yllämainittuja tapoja. Voit lisäksi tehdä kyläilykäynnin läheisesi luona virtuaalisesti. Muistisairautta sairastava läheisesi voi kierrellä puhelun aikana huoneesta toiseen ja voitte yhdessä katsella seinillä olevia tauluja ja keskustella niistä.
”Tuntuu kuin Tammikodin ohjaaja olisi ollut luonani kylässä, kun puhuttiin Whatsapp-videopuhelua ja minä esittelin hänelle kotini puhelimen kautta. ”
Lopuksi
Tärkeää on, että valitset tehtäväalueet ja tekemiset, jotka ovat vaatimustasoltaan sopivia läheisesi sairauden vaiheen huomioiden. Liian helpot tehtävät eivät innosta ja liian vaikeat voivat ahdistaa ja tällöin mielenkiinto tekemiseen lopahtaa. Sopivat haasteet ja onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä. Aihealueet kannattaa valita muistisairaan mielenkiinnon kohteista ja vahvuusalueista. Toteuttaessamme Muistikuntoutus Tammikodissa yllämainittuja tapoja olla muistisairaan tukena etäyhteyksin, huomasimme, että puhelimitse yhdessä tekeminen onnistuu myös keskivaikeaakin vaihetta sairastavalta asiakkaaltamme hyvin. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla ja etsiä juuri ne tavat ja asiat, jotka toimivat omalla läheisellä. Yksinkertaiset keinot ovat usein parhaita. Yksilöllisten postitettavien aktivointipakettien tekeminen ja aivotreenipuhelut tempasivat meidät ammattilaisetkin yllättävään imuun. Puhelimissa vietettiin monta, onnistunutta ja superhauskaa hetkeä!
Kokeile, saatat innostua!
Teksti:
Olen Johanna Kangasniemi ja toimin Vastaavana ohjaajana Muistikuntoutus Tammikodissa. Työtehtäviini kuuluu muun muassa asiakkaiden yksilö- ja ryhmäohjaus, yhteistyö omaisten ja hoitotahojen kanssa sekä muistikuntoutuksen toiminnan kehittäminen.