Julkaisupäivä: 30.09.2019
Blogi tarjoaa tietoa ja rohkaisua muistisairaille ihmisille, läheisille ja ammattilaisille
Miten voisimme viestinnällämme palvella teitä muististaan huolestuneita, sairastuneita tai läheisiä entistä paremmin muistiasioissa? Tätä kysymystä olemme pohtineet kuluneena vuonna monta kertaa. Myös ammattilaisten tavoittaminen on meille tärkeää, jotta muistipalvelut kehittyisivät entistä paremmiksi.
Varsinais-Suomen Muistiyhdistys on tänä vuonna uudistanut esitteensä ja jäsentiedotteensa sekä kehittänyt sosiaalisen median viestintäänsä. Yksi iso ponnistus on ollut kotisivujen sisällön ja rakenteen parantaminen niin, että ne ovat entistä selkeämmät ja saavutettavammat.
Tämä blogi on nettisivujen kokonaisuuteen liittyvä uudistus, jonka toivomme pian löytävän lukijansa. Kirjoittajat ovat pääasiassa yhdistyksen omia asiantuntijoita, mutta toivottavasti saamme monipuolisesti myös jäsenistön ja yhteistyökumppaniemme äänen esiin.
Muistitietoa etsitään usein ensimmäisenä netistä. Tämän vuoksi koetamme kirjottaessa pitää mielessämme hakukoneiden käyttäjät. Pyrimme käyttämään tekstissä ammattikielen sijaan tavallisia sanoja, joilla tietoa etsitään. Haluamme tarjota vastauksia teidän kysymyksiinne!
Aluksi blogitekstejä julkaistaan vain suomeksi, ja pääset lukemaan niitä yhdistyksen suomenkieliseltä puolelta. Vuonna 2020 on tarkoitus ryhtyä julkaisemaan myös ruotsinkielisiä tekstejä eri aihepiireistä.
Blogin rakenne: aihepiirit ja avainsanat
Sisältö on jaoteltu viiteen kategoriaan eli aihepiiriin. Otsikot löytyvät vasemman puoleisesta valikosta ja ne ovat:
- Hyvinvointi ja aivoterveys
- Muistisairaus ja aktiivinen arki
- Muistisairaan läheisenä
- Parempia muistipalveluja
- Aivoituksia
Avainsanojen avulla täsmennetään kunkin tekstin keskeiset sisällöt. Klikkaamalla avainsanaa saat esiin kaikki siihen aiheeseen liittyvät blogitekstit. Tekstit pinoutuvat tälle sivulle aikajärjestyksessä siten, että uusin on aina ylinnä. Avainsanoja ovat esimerkiksi muistisairaus, osallisuus ja vertaistuki.
Hyvinvointia ja aivoterveyttä
Aihepiirien otsikot kertovat, että haluamme tarjota sisältöjä yleisen aivoterveyden edistämisestä muistipalvelujen kehittämiseen. Muistiyhdistyksen tehtävä on paitsi tukea muistisairaita ihmisiä ja heidän läheisiään, niin myös edistää väestön yleistä aivoterveyttä ja hyvinvointia.
Mikä on sinun muistiystävällinen tekosi? Oletko edistänyt omaa tai läheisesi aivoterveyttä ja muistia? Miten muistiyhdistyksen toiminta on auttanut lisäämään sinun hyvinvointiasi?
Blogiimme saa mielellään tarjota tekstejä myös omakohtaisista kokemuksista eri aihepiireistä. Lähetä alle kahden liuskan mittainen teksti ja aiheeseen liittyvä kuva osoitteeseen hanne.mansala@muistiturku.fi.
Muistisairas voi toimia ja harrastaa
Muistisairaus ja aktiivinen arki -otsikon alla haluamme rohkaista elämään aktiivisesti, sairaudesta huolimatta ja oireiden kanssa. Se on mahdollista! Vaikka muistisairas ihminen tarvitsee aiempaa enemmän tukea ja ohjausta, moni asia onnistuu sairauden edetessä. Esimerkiksi muistiyhdistyksen muistikahvilat, ryhmät ja kurssit sekä vapaaehtoistoiminta tarjoavat monipuolisia osallistumisen mahdollisuuksia. Hyvät tyypit -ryhmäläisten kokemuksista voit lukea tästä Anita Elfvingin artikkelista.
Vastauksia muistisairaiden ihmisten läheisille
Sanotaan, että muistisairaus on läheisten sairaus. Läheisen näkökulma sairauden tuomiin muutoksiin poikkeaa usein sairastuneen kokemuksesta. Siksi valitsimme blogiin oman Muistisairaan läheisenä -otsikon.
Sairauden alku- ja muutosvaiheissa läheisten kuorma saattaa kasvaa liiankin suureksi ennen kuin apua haetaan. Tätä käsittelee myös ensimmäinen blogitekstimme: ”Muistineuvojalta saa kysyä, mitä kaikkea kuuluu muistisairauteen”. Siinä muistineuvoja Leeni Eriksson rohkaisee läheisiä ottamaan mahdollisimman varhain yhteyttä Muistiluotsin maksuttomaan muistineuvontaan.
Aihepiirin otsikon alta voimme toivottavasti lukea vielä myös läheisten omista kokemuksista. Näitäkin kirjoituksia voi tarjota julkaistavaksi Hannelle.
Parempia palveluja yhteistyöllä
Parempia muistipalveluja -otsikon alla haluamme nostaa esiin muistipalvelujen kehittämiseen liittyviä teemoja. Tietoa jakamalla ja yhteistyön avulla voimme kaikki kehittyä ja kehittää entistä toimivampia palveluja.
Muistiyhdistyksen ja Muistiluotsin ammattilaiset tekevät huikeaa työtä yhteistyön ja palvelujen kehittämiseksi Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.
Tiesitkö esimerkiksi, että vanhus- ja vammaisneuvostot ovat yksi tärkeä taho, jolle kannattaa kertoa muistiperheiden kokemuksia palveluista? Muistiluotsin aluesuunnittelijat Outi Korpelainen ja Marja Takala kirjoittivat aiheesta blogitekstin ”Vammais- ja vanhusneuvostojen jäsenet voivat vaikuttaa muistisairaan palveluihin”.
Aivoituksia-otsikon alla julkaistaan vapaamuotoisempia tekstejä, jotka ovat yleisemmistä aiheista tai eivät liity selkeästi muihin luokkiin. Sen alle lisään tämänkin blogitekstin. Kirjoittamisen ja lukemisen iloa!
Teksti:
Varsinais-Suomen muistiyhdistyksen määräaikaisena viestintäsuunnittelijana olen saanut kehittää viestintää yhdessä muistityön ammattilaisten ja aktiivisten jäsenten kanssa. Yhdistyksessä tehdään upeaa työtä muistiperheiden puolesta – haluamme kertoa siitä muillekin!