Julkaisupäivä: 31.03.2020
Digipotentiaali, tule mukaan, me tarvitsemme sinua!
Hermoja raastavaa, uuvuttavaa, hankalaa ja ihan kamalaa! Salasanoja, kirjautumista, yhteyksiä, pätkiikö vai eikö pätki, kuuluuko vai eikö kuulu. Ensin oli kotisivut ja Facebook, sitten Twitter ja Instagram. Nyt on zoomit, buumit, tiimit ja meemit. Etänä ollaan kaukana, mutta läheisyys lämmittää.
Tämä aika pakottaa meidät loikkaamaan digisti. Nuoremmat meistä ovat loikanneet jo aikaa sitten digin toiselle puolelle ja hyppelevät sulavasti alustalta toiselle. Keski-iän kuoppaista polkua talsiville työntekijöille se käy jo työstä. Mutta miten käy niiden, joille Facebook on hämärän peitossa ja pilvessäkin oli vain pahikset 70 -luvulla?
Diginatiivi on henkilö, joka ei tiedä aikaa ennen digiä. Diginatiivi osaa asentaa sovelluksen nopeammin, kuin sanoa teköäly. Mutta osaako diginatiivi valmistaa karjalanpaistia tai paistaa omeletin? Entä tietääkö tämä digimaailman gebardi, miksi talvella kannattaa suosia villaa eikä akryyliä tai että vaikeita päätöksiä kannattaa pohtia yön yli? Gebardimainen nopeus saattaa joskus kaventaa näkökenttää ja tuotetut digitaaliset sisällöt jäävät ohuiksi. Siksi me tarvitsemme digijoukkoomme digidinoja, digiwiisaita ja digipotentiaaleja.
Potentiaali käyttöön
Meillä on nyt mahdollisuus saada joukkoomme viisautta ja avartaa digimaailmaa. Avartuuhan se maailma toki digipotetiaalillekin, joka ei ihan vielä ole mukana somen kiemuroissa, mutta tosiasiassa me muut taidamme jäädä saamapuolelle. Mutta miten digipotentiaalit koukutetaan mukaan.
Kokeile näitä:
- älä oleta mitään
Tämä on oppi, joka pääsee unohtumaan joka kerta. Lähtökohtaisesti ei pidä olettaa, että se joka ei ole somemaailmassa tai verkossa, ei haluaisi olla siellä tai toisaalta, ettei hän pystyisi toimimaan siellä. Kysy ja kokeile, älä oleta. - opettele selkokieli
Netti, wifi, äppi, webinaari…. on mielekästä puhua omalla slangilla ja työkielellä, mutta nyt siitä tulisi luopua ja opetella puhumaan selkokieltä ja selittämään auki meille jokapäiväisiä sanoja - aloita pienestä
Mitä haluamme eniten, ohjelmaa arkeen vai yhteyttä läheisiin? Aloitetaan vaikka Facebookista tai watsup videopuhelusta. Kun homma on hallussa, siirrytään eteenpäin. Me voimme tarpoa digisuossa, digipotentiaalit eivät. - kannusta ja innosta
Motivointia ja innostaminen ovat kovaa huutoa tässäkin. Uuden oppiminen ei ole helppoa, eikä epäonnistumisen pelko helpota sitä yhtään. Älä menetä hermoja.
Juuri nyt, verkko tarjoaa mahdollisuuden osallistua ja olla yhtä. Parhaimmillaan, tämä tilanne pakottaa monet meistä katsomaan uuteen ja tekemään sellaista, mitä ei koskaan olisi muuten tehnyt. Saatamme kokea jotain, mikä muuten olisi jäänyt kokematta. Kun maailma taas aukenee ja rutiinit palaavat, digi pysyy meissä ja jotain yhteistä on saattanut syntyä. Autetaan kaikki kynnelle kykenevät mukaan digimaailmaan, tuomaan sisältöä meille ja heille.Kaikki eivät tähän digiloikkaan pysty, osa jää ulkopuolelle. Mutta ei huolta, digin ulkopuolinen maailma on edelleen olemassa, se on vaan tilapäisesti poissa käytöstä.
Ja onhan meillä puhelin.
Teksti:
Toimin yhdistyksessä järjestöjohtajana. Taustani on muistisairautta sairastavien asumispalveluissa ja sytyn kohtaamiseen ja hyvään arkeen liittyvistä kysymyksistä. Tavoitteenani on säilyttää usko pystyä mihin tahansa.