Julkaisupäivä: 05.07.2022
Luova toiminta on merkityksellistä muistikuntoutuksessa
Luova toiminta saattaa jollekin kuulostaa hömppäilyltä ja vähän lapselliseltakin touhulta osana muistisairautta sairastavien asiakkaiden päiväkuntoutusta. Liikunta ja aivotreeni on helppo mieltää tavoitteelliseksi toiminnaksi, mutta voiko luova toiminta sitten olla tavoitteellista , merkityksellistä ja vaikuttavaa ja voiko sen avulla myös kerätä tutkimustietoa?
Muistikuntoutus Tammikodissa käy turkulaisia kotona asuvia ihmisiä, joilla on jokin muistisairaus. Luovaksi toiminnaksi meillä muistikuntoutuksessa mielletään ryhmäaktiviteetit, jossa menetelminä käytetään muun muassa kuvien ja tekstien luomista, musiikin avulla itsensä ilmaisua laulaen, liikkuen ja soittaen sekä kädentaitotöiden tekemistä. Paljon aktivoivaa toimintaa toteutetaan omin ohjaajavoimin, mutta sen lisäksi asiakkaat ja ohjaajat pääsevät työskentelemään myös ammattitaiteilijoiden kanssa.
Luova toiminta harjoittaa arjen taitoja
Luovia menetelmiä käyttäen voidaan pitää yllä monenlaisia arjessa tarvittavia taitoja. Kädentaitotyöt, piirtäminen ja askartelu harjoittavat mielekkäällä tavalla sorminäppäryyttä, hahmottamista tai vaikkapa kykyä suunnitella omaa toimintaa. Sanataiteen parissa kaivellaan muistin sopukoista sanoja, pohditaan sanojen merkityksiä ja käytetään muistelua tukien siten puheentuoton ja vuorovaikutustaitojen säilymistä. Musiikki taas inspiroi useimpia jo luonnostaan liikkumaan ja luovia mielikuvia lisäten saadaan pidemmällekin sairastunut liikkeelle innostavalla tavalla. Tanssahdellen tasapainokin harjaantuu huomaamatta.
Luovat menetelmät mahdollistavat irtautumisen osaamisen paineesta. On turvallista tehdä, kun oikeaa tai väärää tapaa ei ole. Taitojen hiipuessa on tärkeää löytää keinoja ja tekemistä, jotka ovat sopivasti haastavia, palkitsevat pystyvyyden tunnetta ja jättävät positiivisen jäljen tunnemuistiin. Taidelähtöiset menetelmät antavat oivan alustan myös ilmaista ja käsitellä tunteita. Omassa tutussa ja turvallisessa muistikuntoutusryhmässä luova toiminta voi parhaimmillaan tuoda uusia, elämää rikastuttavia puolia itsestä esiin sairaudesta huolimatta ja nostaa myös mielialaa valoisammaksi. Luovin menetelmin itseilmaisu ja tunteiden jakaminen on helpompaa myös niille, joille puhuminen on hankalaa kognitiivisista muutoksista tai tunnesyistä johtuen.
Mikä ihaninta, luova toiminta antaa mahdollisuuden kokea aikuisenakin niin voimaannuttavaa leikkiin antautumisen ja mielikuvituksen laukan riemua.
Osallisuuden tunteen vahvistuminen
Luovan toiminnan avulla tuetaan asiakkaan osallisuuden kokemusta sekä Tammikodin oman yhteisön sisällä että laajemmin seiniemme ulkopuolella. Yhteisen tekemisen ohessa käydyt keskustelut ja muistelut yhdistävät ryhmäläisiä ja luovat uusia ystävyyssuhteita. Tuntuu tärkeältä mahdollistaa yhteisöön kuulumisen kokemus erityisesti niille, joiden sosiaalinen ympäristö on kapeutunut tai päivät kuluvat kotona pääasiassa yksin. Tammikodin ulkopuolella asiakkaat ovat päässeet tuomaan näkyväksi muistisairautta sairastavien ihmisten osaamista tekemänsä taiteen avulla muun muassa julkisen näyttelyn, lehtijuttujen sekä sanataide-esiintymisiensä välityksellä. Oman taideluomuksen esille saaminen on tuonut asiakkaille tunteen siitä, että he voivat olla osallisina positiivisen kuvan luomisessa muistisairautta sairastavan ihmisen elämästä sairauden kanssa.
Yhteistyöllä rakennettu
Vierailevat taiteilijat ja hankkeet tuovat syvyyttä taidelähtöiseen toimintaan
Tammikodilla on ilo ja mahdollisuus työskennellä yhdessä ammattitaiteilijoiden kanssa. Sanataiteen saralla ovat Kirjan talo ry:n taiteilijat pitkään rikastuttaneet Tammikodin luovaa toimintaa osaamisellaan. Tänä vuonna on meneillään jo toinen yhteistyöhanke, jossa sanataiteilijat käyvät ohjaamassa taideryhmiä Tammikodin asiakkaille. Ensimmäisessä, Sanan tahdit, päivän rytmit-hankkeessa asiakkaat loivat hankkeen sanataiteilijoiden kanssa runoja, laulunsanoja ja tarinoita. Eri menetelmiä käyttäen kaikki asiakkaat pääsivät osallisiksi sanataiteen tekemiseen, myös he, joilla kielelliset pulmat tuottivat paljon haastetta arkipäivään. Asiakkaat kävivät myös esittämässä runojaan eri tilaisuuksissa. Joillekin esiintyminen oli uusi elämän aluevaltaus ja kokemuksena voimaannuttava. Hankkeessa syntyi kaksi sanataiteilijoiden kokoamaa menetelmäkäsikirjaa Tammikodin ohjaajille sanataideryhmien ohjaamisen tueksi.
Toisessa, parhaillaan meneillään olevassa Lauluni mun muistavi- hankkeessa asiakkaat tekevät yhdessä taiteilijan kanssa Kalevalarunomittaan lauluja, joiden on parhaimmillaan tarkoitus jäädä muistia tukeviksi lauluiksi arkeen muistuttamaan vaikkapa lääkkeiden otosta tai vaatteiden pukemisjärjestyksestä. Hankkeessa on mukana Turun yliopiston tutkijatohtori Henna Leino, joka tuo hankkeen toteutukseen tutkimuksellista näkökulmaa ja toimii hankkeen aikaisen kehittämistyön tukena.
Kuvataiteilija, Ekspressiivinen taideterapeutti/ toimintaterapeutti Auli Sormunen toteuttaa kuvataidepajoja asiakkaiden kanssa. Taidepajassa maalataan ja keskustellaan töiden pohjata syntyneistä ajatuksista ja tunteista. On hienoa nähdä, miten pensseli ja mielikuvitus lähtevät viemään ryhmäläisiä ja miten vapauttavaa on lähteä luomaan teosta, jonka lopputulosta ei itse teoksen tekijäkään tiedä. Sellaistahan elämäkin itse asiassa on. Joka päivä lisäämme värejä oman elämän taulukankaalle tietämättä, miltä lopullinen teos tulee näyttämään.
Tieteellistä tutkimusaineistoa taidelähtöisiä menetelmiä käyttäen
Helsingin yliopiston oikeustieteen tutkija Kaijus Ervastin johtama hanke Varjoja paratiisissa? Muistisairaiden ihmisten oikeuksien toteutuminen hyvinvointivaltiossa-hanke on meneillään ja Tammikoti on hankkeessa mukana. Asiakkaat pääsevät kertomaan taidelähtöisiä menetelmiä käyttäen oman kokemuksensa oikeuksiensa toteutumisesta muistisairaana. Taidetyöpajat ohjaa ammattitaiteilija Taina Semi. On hienoa, että asiakkaat pääsevät kertomaan kokemuksiaan ja tuottamaan tutkimusmateriaalia tärkeän asian hyväksi.
On totta, että muistikuntoutus voi olla helmien pujottelua nauhaan tai paperikukkien askartelua, kuten joskus saattaa kuulla hieman leikkisään sävyyn sanottavan. Totta on sekin, että kädentaito- ja taidelähtöisen toiminnan suunnittelun takana on aina jokin toimintakyvyn osa-alueen ylläpysymistä tukeva tavoite.
Tammikodin asiakkaan tekemässä helminauhassa on aina merkitys, tarkoitus ja mieli!
Teksti:
Olen Johanna Kangasniemi ja toimin Vastaavana ohjaajana Muistikuntoutus Tammikodissa. Työtehtäviini kuuluu muun muassa asiakkaiden yksilö- ja ryhmäohjaus, yhteistyö omaisten ja hoitotahojen kanssa sekä muistikuntoutuksen toiminnan kehittäminen.