Julkaisupäivä: 07.10.2020
Muistiklubi ryhmätoimintaa Raumalla
”Niin se vaan on, että ei me tänne tultais jos meillä ei olis mukavaa täällä” kertoi eräs ryhmäläinen viime arvioinnissa, kun mietittiin yhdessä mitä Muistiklubi kullekin merkitsee. Muistiklubi on tarkoitettu Rauman seudun muistiyhdistyksen alueen kotona asuville muistisairaille tukemaan heidän kotona pärjäämistä. Ryhmän vetäjänä suunnittelen ryhmän sisällön ryhmäläisten toiveiden mukaisesti mahdollistaen, että Muistiklubin sisältö tukee toimintakyvyn ylläpitämistä. Esimerkiksi reisilihasten kunto paranee klubikertojen edetessä.
Mukavaa keskustelua kahvittelun lomassa
Muistiklubi aloitetaan kahvittelulla ja kuulemiskierroksella. Ryhmäläiset saavat kertoa, mitä viikon aikana on tapahtunut. Muistiklubille on mukavasti tullut uusia klubilaisia ja heidät on otettu hienosti vastaan. On mukavaa olla ryhmässä, jossa kaikilla on taustalla muistisairaus, sillä ryhmä tukee toinen toisiaan esim. keskustelussa. Aina oikeat sanat eivät löydy, mutta tässä klubissa se ei haittaa.
Muistiklubilaiset kannustavat toinen toisiaan, kun joku kertoo, vaikka kävelyreissulla eksymisestä. Klubilaiset kuuntelevat tarkasti ja tekevät tarkentavia kysymyksiä asiasta ja miettivät ratkaisuehdotuksia, ettei niin kävisi toisten. Eräällä klubilaisella on paikannin puhelimessa, toisella osoitelappu näytettäväksi, jos osoite ei muistu mieleen. Muistiklubin vetäjänä on mukava seurata puheensoljumista, kun kukin kertoo viikon kuulumisiaan.
Sitten me yleensä pelataan tai tehdään käsillä jotain
Muistiklubilaiset pitävät peleistä. Voimme pelata ryhmänä tai pareittain. Olemme pelanneet noppa-, lauta-, muisti-, pala-, pulma- ja toimintapelejä. Digiaikaan olemme tutustuneet mm. Muistipuisto-nettipelien kautta. Muistiklubilaiset pitävät pelaamista rentouttavana ja jännittävänä. Peleihin pitää keskittyä ja hieroa älynystyröitä. Pelit ovat hyvää aivojumppaa ja on tärkeää, että kukin vuorollaan voittaa, jotta kaikki saavat onnistumisen kokemuksia.
Teemme muistiklubilla myös käsitöitä, sillä käsillä tekemisen tiedetään tekevän hyvää aivoille. Pienimuotoista tekemistä on muutaman kerran kaudessa niin, että tehtyä työtä voi käyttää klubin ulkopuolella. Muistiklubilaiset ovat tähän mennessä olleet kaikki naisia, joten käyttöä on aina esimerkiksi koruille. Pimeään aikaan tarvitaan heijastinta. Lisäksi voi yhdistää pelaamisen ja käsityöt tekemällä pelin.
Jumppaa ja musiikkia
Jumppa on tärkeä osa Muistiklubin kulkua ja klubilaiset odottavat sitä. Käytämme apuna jumpassa sukkahousuja, juomapulloja, valoverhoa, muoviputkea, hernepussia. Ajatuksena on hyödyntää apuvälineinä kaikkea sellaista mitä löytyy myös klubilaisilta kotoa. Jumppa on kivaa ja reisilihakset vahvistuvat alussa valssin tahtiin. Klubin edetessä mennään jo humpan tahtiin. Musiikin kuuntelu, lyömäsoittimilla soittaminen ja laulaminen - kaikki onnistuu Muistiklubilaisilta. Perjantai-iltapäivän ryhmän lopuksi vietetään musiikkihetki, jonka jälkeen lähdetään hyvillä mielin viikonlopun viettoon. Tätä on Muistiklubi: raumalainen ryhmä parasta toinen toisilleen.
Teksti:
Päivi Siltanen, muistiohjaaja, Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi. Ryhmien ohjaaminen on tämän työn suola.