Julkaisupäivä: 26.02.2020
Muistiyhdistykset ja Muistiluotsit hyvinvointia ja terveyttä edistämässä
Suomi on yhdistysten ja järjestöjen luvattu maa. Pelkästään meitä sosiaali- ja terveysalan järjestöjä on Varsinais-Suomessa 860 ja Satakunnassa 399 (PRH:n rekisteri 20.6.2019). Viime vuosina on alettu yhä enemmän pohtia yhdistysten ja järjestöjen roolia, merkitystä ja vaikuttavuutta, sillä maahamme suunniteltu sote-uudistus vaikuttaa tavalla tai toisella myös yhdistysten ja järjestöjen asemaan.
Varsinais-Suomessa järjestöjen ja yhdistysten vaikuttavuutta tavallisen kansalaisen elämään on pohdittu erityisesti terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen (=hyte) näkökulmasta. Maakunnassa tehtiinkin vuosi sitten JärjestöSotehanke 113:n johdolla sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteinen hyte-toiminnan kuvaus. Kuvauksen tarkoituksena oli tehdä näkyväksi järjestöjen ja yhdistysten toiminnan laajuus ja vaikuttavuus. Kuvauksen avulla järjestöt ja yhdistykset voivat myös itse pohtia omaa toimintaansa ja nostaa esiin omia voimavarojaan ja toimintansa positiivisia vaikutuksia kohderyhmälleen ja jäsenistölleen.
Muistiyhdistysten ja Muistiluotsien hyvinvointia ja terveyttä edistävä toimintaa?
Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yleishyödylliset hyvinvointia ja terveyttä edistävät toiminnat on jaettu muutaman pääotsikon alle. Näiden otsikoiden alta on helppo löytää monta muistiyhdistysten ja -luotsien tärkeää ja vaikuttavaa toimintamuotoa.
1. Tukea elämäntilanteeseen
Tukea elämäntilanteeseen tarjoava matalan kynnyksen neuvonta ja ohjaus ja muu keskusteluapu ja tuki ovat ensiarvoisen tärkeitä monille muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen kaikissa muistisairauden vaiheissa. Vertaistoiminta on monille muistiyhdistyksille ja -luotseille kaiken toiminnan tärkein perusta ja olemassaolon syy. Muistisairauksiin ennaltaehkäisyyn ja aivoterveyden edistämiseen liittyvä elintapaneuvonta on viimeisten vuosien aikana nousseet mm. Finger-tutkimuksen myötä tärkeäksi tehtäväksi. MuistiKaveri-toiminta tarjoaa monessa maakunnassa tukea muistisairaiden ihmisten kodin arkeen.
2. Toimintaa, tekemistä
Muistiyhdistykset tarjoavat jäsenistölleen ja kohderyhmälle monenlaista toimintaa ja tekemistä mm. erilaiset muistijumppa-, aivotreeni- ja harraste- ja kulttuuriryhmät aivoterveydestään huolehtiville tai muistisairauksien riskitekijöitä omaaville henkilöille sekä muistisairaiden ihmisten voimavaroja ja toimintakykyä tukevat liikunta yms. ryhmät. Muistiyhdistykset järjestävät myös monenlaista virkistystoimintaa jäsenistölleen esim. retkien muodossa.
3. Osallisuutta
Osallisuuden kokemus taitaa olla muistiyhdistysten ja -luotsien toiminnan tärkeimpiä vaikutuksia, jota toimintaan osallistuvat erityisesti arvostavat. Viime vuosina muistisairaiden ihmisten oma toiminta esim. Muistiaktiivit-vaikuttajaryhmissä ovat osallisuutta parhaimmillaan. Muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen tarkoitetun toiminnan lisäksi vähintään yhtä tärkeää on vapaaehtoistoiminnan mahdollistaminen yhdistystoiminnan avulla. Vapaaehtoisen toimijan osallisuuden kokemus onkin hyvin merkittävää ja vapaaehtoistyön merkityksestä ihmisen hyvinvointiin löytyykin jo myös tutkimustietoa.
4. Tiedotusta ja verkostoja
Suoraan kohderyhmälle suunnatun toiminnan lisäksi muistiyhdistykset ja -luotsit tekevät merkityksellistä vaikuttamistoimintaa monella eri sektorilla. Aiheina ovat aivoterveysaiheisen valistustyön lisäksi esim. muistisairauksien varhaisen diagnosoinnin merkitys, tarjolla oleva tuki ja palvelut, toimivien hoitopolkujen kehittäminen ja muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä oikeudet. Erittäin vaikuttavaa on kokemuksellisten asiantuntijoiden rooli asennetyössä. Käytännön toimintatapoina ovat esim. erilaisia luentotilaisuudet, infopisteet, tapahtumat, ammattilaisverkostojen ylläpito ja muistiosaamisen tuominen erilaisiin palveluja kehittäviin työryhmiin.
Näiden lisäksi on olemassa joukko tärkeitä ja vaikuttavia yleishyödyllisiä toimintoja, joiden asemaa ja roolia sote-kentässä pitää vielä pohtia. Tällaisia ovat esim. muistisairaiden henkilöiden päivätoiminta, kuntoutustoiminta ja omaislomitus. Nämä palvelut ovat tärkeä osa muistisairaiden henkilöiden ja heidän läheistensä tukea, mutta palvelujen tuottajana saattavat olla muutkin kuin järjestöt ja kyseessä saattaa olla yleishyödyllisyydestä huolimatta myös kilpailutettava ostopalvelu.
Muistiyhdistysten toiminta on vaikuttavaa
Muistiyhdistysten ja -luotsien toiminnalla on siis monia hyvinvointia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia. Näiden vaikutusten näkyväksi tekeminen onkin meidän kaikkien tehtävä. Muistiyhdistysten ja -luotsien pitää osata jatkossa entistä paremmin tuoda esiin oman toimintansa sisältöjä, tuloksia ja vaikuttavuutta. Tämä on tulevaisuuden menestystekijämme monellakin tapaa.
Tarvitsemme toimintaamme hyviä yhteistyökumppaneita ja sitä varten meidän tulee itse olla tavoiteltavia, luotettavia ja vaikuttavia yhteistyökumppaneita. Samalla myös muistiyhdistykset ja -luotsit tavoittavat entistä paremmin oman kohderyhmänsä ja yhä useampi löytää toiminnan piiriin.
Lopuksi voin ilokseni todeta, että muistiyhdistyksillä ja -luotseilla on erinomaiset lähtökohdat toimia järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan vaikuttavana esimerkkinä. Muistiliiton tuella toimivat yhdistykset ja luotsit tekevät ympäri Suomea hienoa tavoitteellista työtä kehittäen jatkuvasti toimintaansa muistisairaiden henkilöiden ja heidän läheistensä toiveiden mukaisesti ja heidän parhaakseen. Olen ylpeä koko muistijärjestöstä Suomessa!
Teksti:
Kirjoittaja on intohimoinen muistiasioiden ja yhteistyön puolestapuhuja, joka toimii Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry:n hallinnoimien yhteishankkeiden Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsin ja JärjestöSotehanke 113, Varsinais-Suomen aluejohtajana.