Julkaisupäivä: 10.09.2019
Me kaikki voimme tehdä muistiystävällisiä tekoja – aloitetaan Muistiviikolla
Valtakunnallista Muistiviikkoa vietetään viikolla 38, maailman Alzheimer-päivän (21.9.) yhteydessä. Muistiviikon teemana on Muistiystävälliset teot, joiden tekemiseen kannustamme kaikkia vuoden jokaisella viikolla.
Sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeä muistiystävällinen teko
Oletko tullut ajatelleeksi millaisia ovat muistiystävälliset teot ja kenelle niitä voisi tehdä? Lähes kaikilla on läheisenä, tuttavana tai naapurina muistisairas henkilö, joka ilahtuisi juuri sinun tekemästäsi muistiystävällisestä teosta.
Jonain päivänä voimme myös itse sairastua muistisairauteen, sillä Muistiliiton mukaan muistisairaudet ovat hyvin yleisiä. Siksi muistisairautta ei myöskään pidä hävetä tai peitellä, koska silloin helposti sosiaalinen kanssakäyminen vähenee ja elämänpiiri kapenee.
Sairastuneen kannattaa jatkaa rohkeasti aktiivista elämää. Läheiset ja tuttavat voivat auttaa sairastunutta osallistumaan kodin ulkopuoliseen elämään. Tällä voi olla ratkaisevan suuri merkitys sairastuneen hyvinvoinnille.
Kysely: Sosiaaliset kontaktit auttavat selviämään
-
Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi kokosi keväällä 2019 muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä ajatuksia, tarpeita ja toiveita toiminnan kehittämiseen ja vaikuttamistyön vahvistamiseen.
-
Muistisairaiden henkilöiden vastausten perusteella asia, joka auttaa heitä parhaiten arjessa selviytymisessä, ovat sosiaaliset kontaktit.
-
Sosiaalinen kanssakäyminen muistisairaan kanssa on muistiystävällinen teko, jonka me kaikki voimme toteuttaa.
-
Kyselyyn vastasi yhteensä 187 henkilöä, joista 64 oli muistisairaita ja 123 muistisairaiden läheisiä.
Kanssakäyminen alkaa asenteista ja aidosta kohtaamisesta
Mikä on sinun mielikuvasi muistisairaasta ihmisestä? Miltä tuntuu keskustella muistisairaan kanssa, joka ei muista tai pysty ilmaisemaan itseään kuten ennen? Jos muistisairaus todetaan riittävän varhaisessa vaiheessa, on sairastunut edelleen monin tavoin toimintakykyinen ja nauttii lähes sairautensa loppuun saakka useista samoista asioista kuin ennenkin.
Muistisairaus ei tartu, joten muistisairasta ystävää voi edelleen tavata ja tehdä hänen kanssaan asioita, joista hän on ollut kiinnostunut ennen sairastumistaan. On tärkeää, että muistisairas henkilö kutsutaan mukaan tuttuihin ja uusiin harrastuksiin, tarvittaessa tehdään muistutussoitto tapaamisen ajankohdasta ja voidaan tarjota myös kyyti. Harrastusryhmät ja yhdistykset voivat tilata Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen koulutuksen muistisairaan kohtaamisesta.
Muistisairaalla voi ilmetä vaikeuksia esimerkiksi aloitekyvyssä ja kommunikaatiossa, jolloin on tärkeää, että hän saa rauhallista kannustusta ja mahdollisuuden yrittää kertoa asiansa itse. Muistisairaan kanssa ei kannata väitellä, jos hänellä on virheellinen käsitys jostakin asiasta, esimerkiksi onko jokin asia tapahtunut vai eikö ole. Silloin voi myötäillä hänen mielipidettään ja yrittää kääntää huomion toisaalle.
Muistisairauden edetessä muistojen merkitys korostuu. Mieleen voi tulla aikaisemmin opittuja asioita, esimerkiksi kouluaikoina opittujen laulujen laulaminen tuntuu mukavalta. Aikaisemmat roolit työssä, harrastuksissa ja perheessä ovat olleet monelle tärkeitä ja tarjoavat puheenaiheita, jos nykyhetki ei tunnu niin tärkeältä.
Muistisairasta ei pidä kutsua dementikoksi, vaan esimerkiksi muistisairaaksi henkilöksi. Lisää tietoa muistisairaan ihmisen kohtaamisesta löydät Muistiliiton sivuilta.
Muistikummituokiossa oppii muistisairaan kohtaamista ja muistiystävällisiä tekoja
Muistiystävällisen teon voi tehdä osallistumalla Muistikummituokioon. Muistikummituokiot ovat koulutetun vapaaehtoisen pitämiä tunnin pituisia tuokioita, jotka sopivat erilaisille ihmisille harrastusryhmistä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoihin tai ammattilaisiin.
Muistikummituokioissa jokainen oppii muistisairauksista viisi tärkeää asiaa tehtävien ja esimerkkien avulla. Tuokion lopuksi jokainen osallistuja miettii oman muistiystävällisen tekonsa, jonka voi tehdä heti tai myöhemmin.
Muistikummituokion voi tilata oman ryhmänsä kokoontumiseen Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsin työntekijältä. Avoimiin Muistikummituokioihin voi Muistiviikolla osallistua Varsinais-Suomessa: Kaarinassa, Salossa, Somerolla ja Turussa tai Muistiliiton webinaareissa ja muilla paikkakunnilla. Kaikkien tulevien Muistikummituokioiden tiedot löydät täältä.
Esimerkkejä muistiystävällisistä teoista
Muistiystävälliset teot voivat olla arvostavia kohtaamisia, ikärajat ylittäviä yhteisiä hetkiä tai avustavia tekoja arjessa. Ne voivat olla esimerkiksi jotain seuraavista:
- Luo positiivisuutta puheella: Käytä muistiystävällisiä termejä ja puhu esimerkiksi muistisairaista ihmisistä dementikkojen sijaan. Sanat luovat maailmoja, ja alentava puhe vaikuttaa siihen, miten muistisairaat ihmiset näemme.
- Älä aliarvioi: Muistisairaan tietä ei tarvitse tyystin tasoittaa. Tarjoa myös pieniä haasteita. Kaiva esiin vaikkapa keskenjääneet käsityöt tai vanhat maalaustelineet, käykää kävelyllä uudessa paikassa, pitäkää tietovisa, täyttäkää yhdessä ristikkoja.
- Piristä tassuterapialla: Vieraile muistisairaan sukulaisen luona ja ota lemmikit mukaan. Eläin antaa jutunjuurta ja tarjoaa mukavaa seuraa myös kävelyretkille.
- Muista omaishoitajaa: Tarjoa vapaahetki tai käy puolesta kaupassa. Kysy, mikä auttaisi arjessa parhaiten.
- Tarkastele omia tottumuksiasi: Liikutko ja nukutko riittävästi, teetkö työtä ja mukavia asioita sopivassa suhteessa, löytävätkö vihannekset ja marjat lautasellesi? Jos tarpeen, tee pieni muutos – edes kerran viikossa.
- Jaa tekosi: Tee muistiystävällinen teko – ihan mikä tahansa! – ja jaa se vaikka kuvan kanssa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #muistiystävällinen
Teksti:
"Työskentelen aluesuunnittelijana Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsissa. Yksi vastuualueistani on vapaaehtoisten Muistikummilähettiläiden kouluttaminen ja Muistikummituokioiden välittäminen Varsinais-Suomessa. Tieto muistisairaudesta auttaa ymmärtämään sairauden oireita ja kommunikoimaan niistä huolimatta!"