Julkaisupäivä: 11.03.2020
Omaishoitaja vaali aivojasi!
Aivojen terveys on edellytys arjen toimintakyvylle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, joten aivoterveydestä huolehtiminen on merkittävää. Muistisairasta henkilöä hoitava läheinen unohtaa helposti itsensä huolehtiessaan muistisairaan tarpeista ja arjen sujumisesta, vaikka tiedostaakin oman hyvinvoinnin huomioimisen auttavan myös hoidettavaa.
Aivoterveyden kulmakiviä ovat liikunta, terveellinen ravinto, uni, aivojen aktivointi ja sosiaaliset suhteet. Tärkeitä on löytää juuri itselleen sopiva tapa hoitaa aivoterveyttä. Liikunnan lisäksi kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa ja itselle iloa ja nautintoa tuottavien asioiden tekeminen on erityisen tärkeää. Aivojen hyvinvointivaikutusten lisäksi virkistyminen ja mielihyvää tuottava tekeminen antavat voimaa usein raskaaseenkin arkeen.
Omaishoitaja saattaa pohtia ja järjestellä muistisairaan henkilön liikunta- ja osallistumismahdollisuuksia, mutta arki on sekä henkisesti että fyysisesti rasittavaa, eikä voimavaroja itsensä hoitamiseen ole. Myös muualla asuva läheinen voi joutua käyttämään kaiken vapaa-aikansa muistisairaan omaisensa hoitamiseen ja hänen asioidensa selvittelyyn. Oman hyvinvoinnin hoitaminen on hyvä aikatauluttaa kalenteriin, jos sitä ei tule muuten tehtyä. Lyhyetkin hyvinvointia edistävät hetket arjen keskellä helpottavat stressiä ja virkistävät ajatustoimintaa. Hyvinvointia voi edistää pienillä teoilla muun muassa:
- Liikkumalla luonnossa.
Luontoliikunta lisää aivojen aktiivisuutta ja vähentää stressi- ja ahdistusoireita. Liikuntakyky säilyy liikkumalla.
- Tapaamalla ystäviä ja tuttavia
Parhaimmillaan ystävien tapaaminen nostaa mielialaa ja tuottaa iloa. Joskus on hyvä keskustella aivan muista asioista, kuin arjen haasteista. Vertaistukiryhmät tarjoavat mahdollisuuden keskustella muistisairauden haasteista, jos ystävien kanssa haluaa puhua muusta.
- Huolehtimalla riittävästä unesta
Riittävä uni on edellytys aivojen tehokkaalle toiminnalle. Apuvälineet, kuten ovihälyttimet ja hälyttävä matto saattavat rauhoittaa omaishoitajan unta. Unettomuus kannattaa ottaa puheeksi.
Voimavarat kannattaa suunnata mielihyvää tuottaviin asioihin ja jättää jotkut arkiset asiat vähemmälle. Ikkunat ehtii pestä myöhemmin ja einesruoka silloin tällöin ei haittaa. Jos kotoa on mahdollisuus irtautua, omatoimisen liikunnan ja toiminnan lisäksi voi osallistua omaishoitajille tarkoitettuun virkistys- ja harrastustoimintaan. Muiden omaisten vertaistuki antaa monelle voimaa.
Itsensä hoitaminen on usein vaikeaa haastavassa arkitilanteessa. Jos sairastunutta ei voi jättää yksin kotiin, läheiset tai vapaaehtoinen MuistiKaveri voi tulla kotiin tuomaan virkistystä muistisairautta sairastavalle ja sillä välin omainen pääsee itse virkistymään haluamallaan tavalla. Myös intervallijaksot mahdollistavat levon ja oman ajan. Erilaiset verkkosivustot tarjoavat tilaisuuden mukavan aivoterveyttä edistävän toiminnan harrastamiseen myös kotona. Muun muassa Muistipuisto on aivoterveydestään kiinnostuneille suunnattu verkkopalvelu, jossa aivoterveyttä ja toimintakykyä edistävä tieto, vinkit ja harjoitukset yhdistyvät mukavalla tavalla.
Hyvinvoinnista ja aivoterveydestä on tärkeä pitää huolta. Vaikka lähteminen ja tekeminen voi tuntua joskus vaikealta ja stressaavalta, se kuitenkin helpottaa arjen jaksamista. Hoida aivojasi, hoida itseäsi!
Teksti:
Olen koulutukseltani fysioterapeutti. Tällä hetkellä työskentelen Omaisena muutoksena - hankkeessa, jossa keskitymme muistiasiakkaiden läheisten tukemiseen ja tiedon saannin kehittämiseen.