Julkaisupäivä: 15.11.2019
Opiskelijana Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksessä – Miltä muistityö järjestössä näyttäytyy opiskelijalle?
Olen kolmannen vuoden toimintaterapeuttiopiskelija tekemässä harjoittelua Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksessä. Harjoitteluni lähestyy loppuaan ja kahdeksan viikon aikana olen päässyt tutustumaan monipuolisesti yhdistyksen toimintaan; erilaisiin hankkeisiin, VSSK Muistiluotsiin, Tammikodin muistikuntoutukseen, sekä moniin tilaisuuksiin, joissa Muistiyhdistys on osallisena. Yksikään päivä ei ole ollut samanlainen – mielestäni se kuvaa myös hyvin yhdistystyöntekijän vaihtelevaa arkea.
Harjoittelussani parhaimpia asioita on ollut mahdollisuus päästä tutustumaan muistiasioihin monesta eri näkökulmasta. Varsinais-Suomen Muistiyhdistys järjestää paljon toimintaa, joilla tavoitetaan ihmisiä eri keinoin. Muistiasioista tiedotetaan monipuolisesti erilaisissa tilaisuuksissa, joissa kohderyhmänä voivat olla vaikkapa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, muistiasioista kiinnostuneet, opiskelijat, yhdistykset tai muistikuntoutujat itse.
Minulle on harjoittelun aikana tullut erityisen tutuksi Turvallisesti kotona - hanke, jonka parissa ohjaajani toimintaterapeutti Kaisa Karvonen työskentelee. Hankkeen tavoitteena on muistiasiakkaiden arjen turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen edistäminen kotona. Hankkeen pohjalta olen päässyt pitämään kodin turva-asioista Tammikodin muistikuntoutujille ryhmähetkiä, joissa olemme yhdessä tutustuneet ja keskustelleet kodin turvallisuudesta ja sen lisäämisestä. Hankkeen tuotos turvalaukku on ollut isossa osassa harjoitteluani ja se sisältää monipuolisesti erilaisia apuvälineitä kodin turvallisuuden edistämiseksi. Suosittelen tutustumaan!
Tammikodin muistikuntoutuksessa minuun on tehnyt vaikutuksen laadukas ja monipuolinen kuntouttava toiminta, sekä aivan ihana tunnelma ja ryhmähenki, joka on välittynyt aivan alusta asti. Muistiasiakkaiden kanssa työskenteleminen on ollut ennen kaikkea opettavaista, mutta todella hauskaa.
Haluan myös mainita Muistikummitoiminnan ja Muistijumpan, joiden parissa olen ollut paljon harjoitteluni aikana. Sain harjoitteluni aikana Muistikummilähettiläskoulutuksen ja pääsin pitämään Muistikummituokion. Sen tarkoituksena on tiedottaa muistisairauksista ja muuttaa vääriä leimoja, joita niihin saattaa liittyä. Muistijumpassa seitsemän viikon aikana kävimme läpi muistiin vaikuttavia tekijöitä ja teimme erilaisia muistia treenaavia harjoitteita. Ryhmäläiset ovat Muistijumpassa ikääntyneitä, jotka ovat kiinnostuneet muistista ja joilla ei ole todettu muistisairautta. Molemmat ryhmät antavat todella hyvää tietoa muistista ja muistisairauksista omilla tavoillaan.
Päällimmäisenä tekijänä harjoittelusta minulle tule mieleen Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen monipuolinen toiminta. Kaikki työntekijät työskentelevät omilla kentillään todella tärkeiden asioiden puolesta ja jokainen tekee vaikuttamistyötä omalla persoonallaan. Harjoittelijana olen kiitollinen siitä, että olen saanut mahdollisuuden päästä mukaan todella laajaan skaalaan erilaisia tilaisuuksia ja että minut on otettu avosylin vastaan. Koen saaneeni tielleni toimintaterapeutiksi paljon ajattelemisen aihetta ja uusia näkökulma, joita voin taatusti hyödyntää tulevaisuudessa.
Mielestäni koko yhdistyksen toiminnassa on todella paljon kyse ennakkoluulojen rikkomisesta ja tiedon jakamisesta. Jokaisella on taatusti jonkinlainen käsitys siitä, mitä muistisairaudet ovat tai siitä, millainen muistisairas ihminen on. Ei ole kuitenkaan olemassa vain yhtä tarinaa, joka toistuisi kaikilla samalla tavalla ja siksi muistisairauskin on jokaisella erilainen. Jokainen ihminen on oma yksilönsä ja ansaitsee tulla kohdatuksi aina ensin itsenään – ei vasta sairautensa takaa.
Teksti:
Olen Siiri, kolmannen vuoden toimintaterapeuttiopiskelija, joka suoritti toisen työharjoittelunsa Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksessä syksyllä 2019.