Julkaisupäivä: 28.11.2019
Tunnista omaishoitajuus
”Uusi päivä. Mitenköhän selviän tästä päivästä? Reinon kanssa pitäisi mennä tänään muistihoitajan luo, suostuukohan hän tänään lähtemään? Aiemminkin ollaan yritetty, mutta ei se onnistunut. Hän sanoi, ettei muistissani ole mitään vikaa, sinun se pitäisi mennä sinne testiin!”
Tällaisia ajatuksia monella omaisella on mielessä tavallisen arjen keskellä. Omainen yrittää sinnitellä kotona viimeiseen asti hoidettavansa kanssa ilman ulkopuolista apua. Välttämättä omainen ei havaitse omaan terveyteensä liittyviä muutoksia, fyysisiä oireita, väsymistä tai uupumista.
Yleistä omaishoidosta
Hyvin yleistä on se, ettei omaishoitaja itse tunnista olevansa omaishoitotilanteessa. Jopa sitovassa hoivatilanteessa olevan omaishoitajan on joskus vaikea tunnistaa tavallisessa arjessaan sitä, milloin normaali perhesuhde onkin muuttunut hoivatilanteeksi. Tällöin olisi varmasti oikeus jo omaishoidon lakisääteisiin palveluihin ja sopimusomaishoidon piiriin. Suomessa on noin 350 000 omaishoitajaa, joista hieman yli 48 500:lla on sopimus omaishoidontuesta hoidettavan kotikunnan kanssa.
Lain mukaan omaishoitaja on henkilö, joka on tehnyt sopimuksen omaishoidosta kunnan kanssa. Laajemmin käsitettynä omaishoitaja voi olla kuka tahansa, joka tuntee olevansa vastuussa jonkun läheisensä hoidosta ja huolenpidosta. Läheinen voi olla oma lapsi, oma vanhempi, puoliso, sisarus, ystävä tai muu läheinen. Arjessa omaishoito ilmenee omaisen apuna, tukena, ohjauksena, hoivana ja valvontana.
Suomen omaishoidon verkosto määrittelee omaishoitajaksi henkilön, joka pitää huolta perheenjäsenestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisen avun tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti. Suomen omaishoidon verkosto haluaa olla omaishoitajien tukena omaishoidon eri vaiheissa, riippumatta siitä, onko omaishoidosta tehty sopimusta.
Omaishoitotilanteen tunnistaminen
Jos omaishoitotilannetta ei tunnisteta, se on selkeä riski sekä hoidettavalle että hoitajalle ja voi johtaa omaisen uupumiseen, kaltoinkohteluun, tapaturmiin tai toistuviin hoitokäynteihin eri yksiköissä. Näitä tilanteita pitäisi pystyä ennaltaehkäisemään jo varhaisessa vaiheessa.
Miten sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset tunnistavat omaishoidon tilanteita työssään, esimerkiksi perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa? Onko liioiteltua väittää, että terveydenhuollossa keskitytään usein vain hoidettavan sairauksiin ja asioihin? Huomataanko kysyä omaishoitajalta: ”Kuinka sinä itse jaksat?”
“Pihatöitäkin pitäisi tehdä tällä viikolla…selkäkin on niin pahuksen kipeä, miten sitä jaksaa? Onneksi tytär tulee käymään viikonloppuna, jos ehtii…pitäisi puhua hänelle meidän tilanteesta…tuntuu, ettei oikein jaksa, tätä on jatkunut jo jonkin aikaa…”
Omaishoitajuuden tukeminen
Asiantunteva ohjaus, neuvonta ja tuki ovat omaishoitajien kannalta ensiarvoisen tärkeitä asioita. Omaishoitajien tasa-arvoinen asema palveluiden suhteen tulee olemaan erityinen haaste tulevaisuudessa, kun sote-uudistus lähtee jälleen kehittymään maakunnissa. Peruspalveluissamme tulee tunnistaa omaishoitajat ja tukea heitä riittävästi, jotta asuminen omassa kodissaan mahdollistuu laadukkaasti, mahdollisimman pitkään.
Kolmannen sektorin toimijoilla on resursseja vastata omalta osaltaan omaishoidon haasteisiin muita palveluita täydentäen. Esimerkiksi Reinoa ja hänen omaishoitajaansa ovat valtakunnallisesti tukemassa Muistiliitto ja Omaishoitajaliitto.
Satakunnan alueella toimivat Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi (https://www.muistiturku.fi/fi/muistiluotsi/) sekä Satakunnan Omaishoitajat ry (https://www.sataomaishoitajat.fi/). Järjestöjen tavoitteena on löytää tuen tarpeessa olevat perheet varhaisessa vaiheessa ja ennakoida perheen tilannetta. Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi sekä Satakunnan Omaishoitajat ry tarjoavat tietoa, tukea ja toimintaa kaikille Satakunnan alueen omaishoitajille. Toiminta on avointa ja maksutonta kaikille kiinnostuneille.
Teksti Minna Reunanen ja Tanja Tukkikoski.
Reunanen toimii muistineuvojana Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsissa ja Tukkikoski toiminnanjohtajana Satakunnan Omaishoitajat ry:ssä. Kirjoittajilla on vahva tahto kulkea omaishoitoperheiden rinnalla.
Teksti:
Toimin muistineuvojana Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsissa.