Julkaisupäivä: 05.09.2019
Vammais- ja vanhusneuvostojen jäsenet voivat vaikuttaa muistisairaan palveluihin
Onko muistisairaan läheisesi palvelutarpeet huomioitu riittävästi? Vammais- ja vanhusneuvostot ovat kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamisväyliä, joille kannattaa kertoa aktiivisesti myös muistisairaiden ihmisten tarpeista.
Vammais- ja vanhusneuvostot ovat tärkeä linkki erityisryhmien ja ikääntyneiden asioissa kuntien päättäjien ja viranhaltijoiden sekä kuntalaisten välillä. Kuka tahansa kunnan asukas voi olla neuvoston jäseniin yhteydessä ja pyytää heitä selvittämään alueen palveluita.
Vammais- ja vanhusneuvostot
- Neuvostossa on edustettuina usein eläkeläis- ja vammaisjärjestöjen jäseniä sekä kunnan ja esimerkiksi seurakunnan edustajia.
- Jäsenet toimivat aktiivisesti omissa verkostoissaan ja heidän kauttaan tieto kulkee kuntalaisilta päättäjille ja päinvastoin.
- Neuvostot toimivat paikallisesti yhden kunnan alueella ja Satakunnassa myös maakunnallisesti. Kysy yhteystietoja omasta kunnastasi tai Muistiluotsin aluesuunnittelijoilta.
Neuvostoille kannattaa kertoa muistisairaiden ihmisten kokemuksista palvelunkäyttäjinä. On tärkeää, että neuvostojen jäsenet ovat tietoisia sekä hyvistä kokemuksista että epäkohdista. Neuvostot voivat viedä viestiä kunnalle, jos palveluissa on parannettavaa.
Muistitutkimuksiin pääsy puhuttaa vammais- ja vanhusneuvostoja
Voit olla yhteydessä myös Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsiin. Olemme käyneet viimeisen vuoden aikana 20 vammais- ja vanhusneuvostossa kertomassa ja keskustelemassa muistisairauksista.
Muistiluotsin aluesuunnittelijat tapaavat vielä syksyllä 2019 neuvostojen jäseniä. Tapaamisissa käydään lävitse oman alueen muistisairaiden henkilöiden tilastollinen määrä ja laskennalliset kustannukset sairauden eri vaiheissa. Lisäksi esitellään muistisairauksien hoitopolku ennaltaehkäisystä ja varhaisesta diagnosoinnista kuntoutussuunnitelman mukaisiin laadukkaisiin palveluihin.
Muistiluotsin työntekijän käyntien aikana neuvostojen jäsenet ovat alkaneet pohtia esimerkiksi muistikoordinaattorien määrän riittävyyttä, hoitopolun toimivuutta sekä muistitutkimuksiin pääsyä. Monia mietitytti myös, miten voisi itse helpottaa tuttavan tai läheisen muistitutkimuksiin hakeutumista.
Osalle neuvostojen jäsenistä muistijärjestöjen toiminta oli vierasta. Yksi viestimme tapaamisissa onkin, että neuvostojen jäsenet voivat jatkossa välittää tietoa oman alueen muistiyhdistyksen ja Muistiluotsin palveluista omissa verkostoissaan. Yhteistyötä jatketaan neuvoston jäsenien taustaorganisaatioiden kanssa, esimerkiksi monet eläkeläisyhdistykset toivoivat Muistikummi-tuokion järjestämistä tai Aivoterveyslähettiläs-koulutusta.
Muistisairaus koskettaa jollain tavalla lähes kaikkia
Muistisairaus koskettaa monia ihmisiä, joko suoraan tai välillisesti. Lähes kaikilla on läheinen, tuttava tai naapuri, joka sairastaa muistisairautta. Tilastojen mukaan vuonna 2019 vähintään keskivaikeaa muistisairautta sairastaa Varsinais-Suomessa 11 900 henkilöä ja Satakunnassa 6 200 henkilöä.
Lähivuosina luvut kasvavat edelleen. Tämä on haaste kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen sekä turvallisen ikääntymisen kannalta. Ei kuitenkaan ole yksin sosiaali- ja terveyspalveluiden kontolla vastata haasteeseen, vaan kunnissa kaikkien toimijoiden on hyvä miettiä keinoja yhdessä.
Miten muistisairauksiin voidaan kunnissa varautua
Muun muassa vanhuspalvelulaki, Käypä hoito -suositus ja pian päättymässä oleva STM:n Kansallinen muistiohjelma (2012–2020) linjaavat, miten iäkkäiden ja muistisairaiden ihmisten hoito ja kuntoutus tulisi järjestää.
Vuoden 2020 lähestyessä, on hyvä tarkastella, miten Kansallisen muistiohjelman tarkistuslistan (pdf) toimenpidesuositukset toteutuvat omalla alueella. Vammais- ja vanhusneuvostojen jäsenten kannattaa tutustua tarkistuslistaan. Vaikka ohjelma on päättymässä, suositusten jalkauttaminen jatkuu.
Kuvio: Kansallisen Muistiohjelman 2012–2020 neljä kivijalkaa, Muistiliitto 2015.
Kaikkein tärkeintä on, että tunnistamme muistisairaat henkilöt, emmekä jätä heitä yksin. Pienillä teoilla voi olla suuri merkitys, kun rakennamme muistiystävällistä Suomea. Muistiluotsi on vammais- ja vanhusneuvostojen sekä muiden toimijoiden tukena tässä tehtävässä.
Teksti:
"Työskentelemme Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsin aluesuunnittelijoina. Mielestämme kunnissa laaja-alaisesti toimivilla vammais- ja vanhusneuvostoilla on tärkeä rooli myös muistisairaiden ihmisten palvelutarpeiden tunnistamisessa."