Julkaisupäivä: 05.12.2019
Vapaaehtoistoimijat, muistiystävällisten tekojen taitajat
29.11. – 5.12.2019 vietetään Valtakunnallista Vapaaehtoistenviikkoa. Viikko huipentuu 5.12. Vapaaehtoistenpäivänä, jolloin Kansalaisareena palkitsee vuoden vapaaehtoisen. Vapaaehtoistoimijat tekevät muistiystävällisiä tekoja omasta tahdostaan ja palkattomasti. Vapaaehtoistoiminta voi olla säännöllistä viikoittain tai kuukausittain tapahtuvaa toimintaa. Se voi olla myös yksittäisiä pieniä tekoja yhteisen hyvän eteen.
Oletko Sinä toiminut vapaaehtoisena jossakin tehtävässä? Mitkä tekijät motivoivat ja kannustavat antamaan oman panoksen vapaaehtoisesti yhteisen hyvä eteen? Tähän kysymykseen olen saanut vastauksia arjen sankareiltamme muistikavereilta, jotka toimivat mm. ulkoiluystävinä kotona asuville muistisairaille ihmisille sekä vapaaehtoistoimijoilta, jotka mahdollistavat monen ryhmän toiminnan Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksessä.
Omakohtainen kokemus, arvot ja mielenkiinto motivoivat vapaaehtoisia
On syyskuinen iltapäivä Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen toimistolla. Uuden Pelittää-ryhmän vapaaehtoisohjaaja tulee tapaamaan minua ja käymme katsomassa muistikuntoutuspaikka Tammikodissa löytyisikö sieltä sopivia pelejä ryhmän tapaamisia varten. Siinä, missä minä näen pelejä, vapaaehtoinen näkee aarrearkun täynnä mahdollisuuksia "Täällähän on vaikka mitä! Nämä luontoaiheiset muistipelikortit ovat ihania, niitä saatetaan tarvita. Korttipakkoja on hyvä olla useampi. Hei, mulla on samanlaiset! Tästä pakasta puuttuu kyllä muutama kortti. No, mä otan kotoa pari pakkaa mukaan. Nämä perinteiset Kimble ja Afrikantähti otetaan ohjelmaan jo ensimmäisellä kerralla.” Huomaan ihastelevani vapaaehtoisen pelitietämystä ja oivallan, että tässä ollaan nyt vankan kokemuksen, vapaaehtoisen vahvuusalueen, arvojen, innokkuuden ja motivaation äärellä. Asioiden äärellä, jotka yhdistävät vapaaehtoistoimijoitamme.
Vain mielikuvitus on rajana vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksissa
Tänä päivänä ihmiset ovat yleisesti paremmin valveutuneempia ja olemme kiinnostuneita muistimme huoltamisesta. Olemme oppineet, että aivoja rappeuttavia sairauksia on mahdollisuus ennaltaehkäistä harrastamalla ja liikkumalla. Aivot pitävät erityisesti innostavista haasteista ja pulmien ratkaisusta. Tämän oivaltamisen myötä myös vapaaehtoistoimijoiden tehtävänkuva on monipuolistunut yhdistyksessämme. Uusina ryhminä meillä on ryhmätarjontaa ikääntyville, jotka ovat kiinnostuneita oman muistinsa hoitamisesta. Mm. Pelittää-ryhmässä haastetaan aivoja hauskojen kortti-, lauta- ja ulkopelien parissa. Ryhmissä yhdistyvät samalla aivojen treenaus, sosiaalisuus sekä hauskanpito. Vapaaehtoistoiminnalle ovat avautuneet ovet ja mahdollisuudet, joita emme ole aikaisemmin edes osanneet kuvitella!
Muistiluotsi kartoitti keväällä 2019 asiakkaiden tarpeita ja toiveita. Kyselyyn vastasivat mm. vertaisryhmien osallistujat ympäri Varsinais-Suomea. Kysyimme samassa lomakkeessa myös vastaajien kiinnostusta osallistua vapaaehtoistoimintaan ja jos, niin millaiseen. Vastaukset olivat yllättäviä, sillä useampi vastaaja oli kirjoittanut omaavansa yksilöllisiä taitoja kahvinkeitosta soittotaitoon, joita voi hyödyntää vapaaehtoistehtävässä. Tämä oli yksi niistä parhaista oivalluksista asiakastarvekyselyn tuloksena. Voisimmeko jatkossa järjestää tilaisuuksia, joissa toimijoina työntekijöiden ohella ovat myös itse muistisairaat ihmiset sekä heidän läheisensä!
Merkityksellisyys ja välitön palaute auttavat jaksamaan
”Ennen muistisairaus oli joka hetki läsnä elämässäni oman puolisoni sairauden vuoksi. Nyt minusta tuntuu, että olen valmis antamaan vuorostani tukea heille, jotka sitä tällä hetkellä tarvitsevat.” ”Muistiasiat ovat minulle lähellä sydäntä entisen työni kautta. Välitön palaute ryhmän lopussa sekä iloiset ja kiitolliset ilmeet kannustavat minua jatkamaan tässä tehtävässä.”
Muistiyhdistyksessä on useita ryhmiä, joissa vapaaehtoistoimijat ohjaavat ryhmää. Omakohtaiset kokemukset helpottavat ryhmänohjausta, ryhmään osallistuvien läheisten ja sairastuneiden ihmisten ymmärrystä. Vapaaehtoistoimijoiden puhdas auttamisenhalu välittyy ryhmässä empatiana ja kunnioituksena osallistujia kohtaan. Ryhmänohjaajalla onkin iso merkitys ryhmän ilmapiirin luomisessa. Osallistujien kiitollisuus ja toiminnan merkityksen näkyminen tuovat vapaaehtoiselle onnistumisen iloa ja merkityksellisyyden tunnetta.
Vapaaehtoiset ansaitsevat virkistystä ja kiitosta
”Kiitos, nämä virkistyspäivät ovat aina ihania ja todella auttavat jaksamaan. Tuntuu, että arvostetaan vapaaehtoisten toimintaa ja se tuntuu ihanalta.”
Vapaaehtoisten jaksaminen on meille tärkeää. Vuonna 2019 Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsilla oli mahdollisuus Muistiliiton tukemana järjestää vapaaehtoisten kiitosjuhla kiitoksena heidän tärkeästä toiminnastaan muistiperheiden hyväksi. Vietimme juhlaa torstaina 26.9. Tallink Siljan saaristoristeilyn merkeissä, jonne lähti joukko muistikavereita, muistikummilähettiläitä, muistiaktiiveja sekä paikallisten muistiyhdistysten vapaaehtoistoimijoita. Tiiviin aamupäivän kruunasi muistikummituokion, muistijoogan ja pienryhmäkeskusteluiden jälkeen muistijoogaohjaaja Saila Koiviston pitämä rentoutus. Laivan vaihdon jälkeen nautimme yhteisestä meribuffeesta. Kotisatamaan palasi samana iltana väsynyt, mutta onnellinen joukko vapaaehtoisia.
Vapaaehtoistoimijoiden oma päivä 5.12.
Tänään 5.12. vietämme valtakunnallista vapaaehtoistenpäivää. On hienoa, että vapaaehtoistoiminnan merkitys saa tunnustusta ja sille on oma päivänsä Itsenäisyyspäivämme kynnyksellä. On antoisaa saada tehdä töitä vapaaehtoistoimijoiden parissa. Työntekijänä voimme myös oppia heiltä ja päästä sillä tavoin lähemmäs sairastuneiden, läheisten sekä aktiivisten ikääntyneiden kokemusmaailmaa.
Muistiystävällistä Vapaaehtoistenpäivää!
Teksti:
Työskentelen muistiohjaajana Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsissa. Paikallisten muistiyhdistysten vapaaehtoistyön tukeminen sekä muistikavereiden kouluttaminen ja tuki ovat osa työnkuvaani.