Julkaisupäivä: 21.09.2020
Vapaaehtoistoiminta- mielekästä sisältöä elämääsi
Yhteiskunnassamme on tarjolla hyvin monenlaista vapaaehtoistoimintaa. Vapaaehtoistyö tarkoittaa yksittäisten ihmisten tai yhteisöjen hyväksi tehtyä toimintaa, josta ei saa rahallista korvausta eli palkkaa. Sitä tehdään omasta vapaasta tahdosta, ilman pakkoa. Vapaaehtoistoiminnaksi ei myöskään lasketa toimintaa, jota pidetään velvollisuutena perhettä tai sukua kohtaan. Vapaaehtoistyötä voi tehdä kuka tahansa iästä ja asuinpaikasta riippumatta kykyjensä, aikataulunsa ja voimavarojensa mukaan.
Sinustako vapaaehtoistyöntekijä?
Halusi auttaa ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan voisi olla kimmoke lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan. Esimerkiksi eläkkeelle siirtymisen myötä sinulle vapautuu aikaa iso tuntimäärä. Mietitkö sinä, miten voisit aikaasi käyttää? Mielekäs tekeminen, itsensä tarpeelliseksi ja hyödylliseksi kokeminen ovat ajatuksia, joita saatat pohtia. Vapaaehtoistyön muotoja on lukemattomia yhteiskunnan eri sektoreilla. Mikä sinua kiinnostaisi?
Vapaaehtoinen saa koulutuksen ja tuen
Jos kiinnostuit, sinun kannattaa ensin hakeutua vapaaehtoistoiminnan kurssille, jossa selviää tarkemmin mitä vapaaehtoisena toimiminen tarkoittaa käytännössä. Voit kurssin käytyäsi vielä pohtia ja arvioida omaa tilannettasi lähteäkö mukaan valitsemaasi toimintaan. Hetken päästä saatat huomata olevasi monessa mukana, koska on monia mielenkiintoisia toimintoja ja on vaikea valita. Sinun on hyvä kuitenkin alusta saakka tiedostaa voimavarasi ja muistaa, että kyse on todellakin vapaaehtoisesta toiminnasta.
Vapaaehtoistyössä et jää yksin vaan sinä saat taustayhteisöltäsi (yhdistys tai järjestö) tuen ja ohjauksen sekä kiitoksena vapaaehtoistoimijana sinulla on mahdollisuus vertaistapaamisiin, joissa on myös koulutuksellinen teema. Monet vapaaehtoistoimijat sanovat, että paras palkka tulee ihmisten kohtaamisissa, kiitollisuudesta ja tyytyväisyydestä, kun sinulla on aikaa juuri hänelle.
Muistiliitolla ja sen jäsenyhdistyksillä on kautta maan valittavissa monia vapaaehtoistyön muotoja
Esimerkiksi:
- vapaaehtoisena luottamushenkilönä muistiyhdistyksen toiminnassa
- muistikahviloiden vapaaehtoisena ohjaajana/ kahvinkeittäjänä
- vapaaehtoisryhmien ohjaajana
- MuistiKaVeRi-toiminnassa toimit vapaaehtoisena muistiperheessä
- Muistikummilähettiläs-toiminnassa, jossa pidät muistikummituokioita lisäten ihmisten tietoa ja ymmärrystä muistisairauteen liittyvistä asioista
- Aivoterveyslähettiläs-toiminnassa, jossa ohjaat aivoterveysryhmää tai pidät aivoterveysluentoja
- Muistiaktiivi-toiminnassa, jossa muistisairauteen sairastuneena tai omaisena vaikutan ryhmän jäsenenä muistiperheiden palvelujen ja asioiden edistämiseksi
- Vertaislinja-toiminnassa, jossa vastaat valtakunnalliseen puhelimeen muistisairaan tai omaisen vertaisena
Linkin kautta löytyvät yhteystiedot ja voit lukea tarkemmin tarjoamistamme vapaaehtoistyön muodoista Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.
Sinun mukanaolosi on meille tärkeää. Tervetuloa rohkeasti mukaan!
https://www.muistiturku.fi/fi/muistiluotsi/tule-vapaaehtoiseksi/
Teksti:
Olen Marja Takala, toimin Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsin aluesuunnittelijana Satakunnan alueella. Muistiluotsi aloitti toimintansa Satakunnassa 2013, olen ollut toiminnassa alusta saakka. Työnkuvassa keskeistä on vaikuttamistyö eri verkostojen kautta muistiperheiden asioiden edistämiseksi. Muistiaktiivit toimijoina ovat yksi esimerkki vapaaehtoistoiminnan muodoista maakunnassamme. Toimin Muistiaktiivit-ryhmän sihteerinä.