Julkaisupäivä: 10.09.2019
Liukuesteet villasukkiin ja muita vinkkejä kaatumisen ehkäisyyn
”En ole kaatunut! Tai siis olen minä, mutta ei siinä mitään sattunut!” Tämä on tyypillinen kommentti, kun otetaan kaatumiset puheeksi. Jokainen meistä on kuitenkin joskus kaatunut, mutta onneksi jokainen kaatuminen ei johda loukkaantumiseen.
Kaatumisiin täytyy suhtautua vakavasti. Vuosittain kaatumistapaturmiin ja niiden jälkiseurauksiin kuolee lähes 1 200 ihmistä, kun esimerkiksi tieliikenteessä menehtyy 1 000 ihmistä vähemmän. Varsinais-Suomen Muistiyhdistys nostaa valtakunnallisena Tapaturmapäivänä esiin muistisairaiden ihmisten kaatumisten ehkäisykeinoja. Päivää vietetään aina, kun perjantai osuu kuukauden 13. päivään.
Muistisairaus lisää riskiä kaatua
Muistisairaalla ihmisellä kaatumisen riskitekijät ovat samat kuin muillakin ikäihmisillä, mutta muistisairaus tuo oman lisänsä riskeihin. Muistamattomuus, päättelykyvyn muutokset, lääkitykset, vireystilan vaihtelut ja mahdollinen sekavuus altistavat kaatumisille. Muistisairauden etenemiseen liittyvät myös muutokset liikkumiskyvyssä ja kävelyssä, mitkä lisäävät kaatumisen riskiä.
Liikunta pitää yllä muistisairaan ihmisen toiminta- ja liikkumiskykyä ja ehkäisee kaatumisia. Muistisairaus heikentää kuitenkin aloitekykyä, mikä vähentää herkästi myös liikunnan määrää. Liikkuminen vaatiikin tavallista enemmän läheisten tukea ja kannustusta. Erityisen tärkeää on huolehtia lihasvoima- ja tasapainoharjoittelusta sekä päivittäisestä liikkumisesta.
Muistisairaan ihmisen liikkumista tai aktiivisuutta ei pidä rajoittaa liian herkästi turvallisuuteen vedoten. Esimerkiksi itsenäinen ulkoilu onnistuu paikantimien avulla silloinkin, kun eksymisriski on muistiongelmien vuoksi kasvanut. Kun arki sisältää riittävästi askareita, toimintaa ja yhteistä tekemistä, se vähentää harhailua ja levottomuutta. Rauhallisena ja levollisena puolestaan pysyy paremmin pystyssä.
Käytännön ratkaisuja kaatumisen ehkäisemiseksi
Kaikkia kaatumisia ei voi välttää millään, mutta jo pienillä teoilla ja hankinnoilla voi ehkäistä kaatumisia. Myös jo tapahtuneet kaatumiset on hyvä käydä läpi ja miettiä, miten välttää vastaava tilanne jatkossa. Kotona voi tehdä monia kaatumisriskiä vähentäviä muutoksia. Kotona sisätiloissa onkin itseasiassa todennäköisempää kaatua kuin ulkona!
1. Kulkuväylät kuntoon
Kun matot ovat pitäviä ja tukevia, niihin ei kompastu. Selvä vaaranmerkki on matto, jota täytyy usein ”laittaa takaisin paikoilleen” ja joka liukuu herkästi ruttuun. Johdot ja varsinkin jatkojohdot ovat toinen vaaranpaikka. Kun johdot on huolellisesti kiinnitetty seinustoille, jalka ei takerru niihin. Myös mattojen alta kulkevat johdot kannattaa teipata lattiaan kiinni.
2. Tukikahvat paikalleen
Tukikahvat ovat halpa turvalaite kotona, erityisesti kylpyhuoneessa ja wc-tiloissa, mutta myös muilla kulkureiteillä. Kun tukikahva on asennettu oikealle korkeudelle ja oikeaan asentoon, sen avulla nouseminen ylös helpottuu ja kävellessä saa tukea. Muistisairaus heikentää hahmottamiskykyä, minkä vuoksi tukikahvaksi kannattaa valita esimerkiksi punainen tukikahva. Se erottuu hyvin valkealta taustalta ja sen havaitsee helpommin.
3. Valot päälle
Riski kaatua pienenee, kun näkee missä kulkee ja mihin astuu. Nykyiset led-valot vievät vähemmän energiaa, mutta valaisevat silti tehokkaammin kuin aiemmat hehkulamput. Hyvä valaistus on kirkas, mutta ei häikäise.
Yöaikaan, pimeässä ja väsyneenä, kaatumisriski on suurempi kuin päivällä. Yövaloja on moneen lähtöön, eikä valoa tarvitse katsoa koko yötä, kun ostaa liiketunnistimella toimivan mallin. Jos kulkureitillä esimerkiksi makuuhuoneesta vessaan ei ole pistorasiaa, saatavilla on myös paristoilla toimivia yövaloja. Liiketunnistimella toimiva paristokäyttöinen yövalo maksaa vain noin 15 euroa.
4. Villasukat pitäviksi
Villasukat ovat Suomen vaarallisin liikenneväline, kuten Ylekin aikanaan uutisoi. Villasukat kuitenkin lämmittävät mukavasti jalkoja pimenevinä syysiltoina ja tuovat muistoja lapsuudesta. Myös kotikutoisista villasukista saa tehtyä turvallisemmat, kun niihin laittaa jarrut pohjiin.
Itse lisättävää liukuestettä voi ostaa pullossa, pursottaa sukkiin ja antaa kuivua yön yli. Sitten sukat ovatkin jo valmiina käyttöön. Liukuesteet kestävät konepesun 40 asteessa ja yhdestä pullosta riittää useampaan sukkapariin. Pursotuksen voi tehdä perinteisillä pisteillä tai esimerkiksi nimikoida sen avulla sukat.
Liukuesteainetta on helppo lisätä villasukan pohjaan tippoina tai haluaminaan kuvioina.
Lisätietoa ja muita vinkkejä kaatumisten ehkäisyyn:
UKK-instituutin materiaalia kaatumisten ehkäisyyn.
Teksti:
”Olen muistiyhdistyksen Turvallisesti kotona -hankkeen toimintaterapeutti. Yhteistyöllä voimme luoda huomisen asumisesta turvallisempaa muistisairaille ihmisille. Tärkeää on tunnistaa vaaranpaikat ja ennakoida riskitilanteet ennen kuin sattuu!”