Julkaisupäivä: 24.11.2020
Voisiko minusta olla etäkuntoutujaksi?
Muistisairausdiagnoosin saatuasi tai tovin jo sairauden kanssa eläneenä olet ehkä pohtinut monenlaisia tapoja pitää toimintakyvystäsi huolta. Parasta toimintakyvyn ylläpitoa on jatkaa mahdollisimman normaalia arkea. Joskus voi kuitenkin tulla tunne, ettei se pelkästään riitä tai syntyy halu kokeilla jotakin uutta. Helposti toteutettava etäkuntoutustoiminta voi olla juuri sinun juttusi!
Muistikuntoutus Tammikodissa on aloitettu uutena toimintana marraskuussa vuoden 2021 loppuun kestävä etäkuntoutus turkulaisille muistiasiakkaille, jotka eivät ole kuntouttavien palveluiden piirissä tai jonottavat niihin pääsyä. Toiminnan tarkoituksena on tukea muistisairautta sairastavien ihmisten toimintakykyä ja tarjota myös mobiililaitteista ja tietokoneen käytöstä kiinnostuneille mahdollisuus aktivoivaan toimintaan etäyhteyden välityksellä. Toimintaan voi osallistua myös ilman älypuhelinta ja tietokonetta.
Rahoitus toimintaan saatiin Turun kaupungin järjestämän ideakilpailun myötä, jossa haettiin toimintamalleja kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiseen Covid-19 pandemian poikkeusoloissa ja sen jälkihoidossa.
Olisinko sopiva osallistuja?
Toiminta on tarkoitettu helpoksi, matalankynnyksen palveluksi. Alla on lueteltuna tarkemmin, kenelle uusi etäkuntoutus on tarkoitettu:
- Olet turkulainen, muistisairautta sairastava henkilö. Sairautesi on varhais- tai keskivaiheessa.
- Asut kotona, etkä ole muistikuntoutuspalveluiden piirissä
- Tarvitset tai kaipaat tukea toimintakyvyn tai sosiaalisten kontaktien ylläpitämisessä
- Näkö- ja kuuloaistisi mahdollistavat puhelimella tai etäyhteydellä toimisen itsenäisesti tai läheisen tuella
- Olet innostunut kokeilemaan uutta tapaa
Minkälaista etäkuntoutus on?
Tammikoti tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja etäkuntoutuksen toteutumiseksi. Ennen toiminnan alkua Tammikodin ohjaaja haastattelee sinua ja kartoittaa tarpeesi ja toiveesi. Haastattelussa keskustellaan toimintakyvystäsi, kiinnostuksen kohteistasi ja minkälainen harjoittelumateriaali motivoi juuri sinua. Keskustelun pohjalta ohjaaja räätälöi yksilöllisesti aktiviteettikokonaisuuden sinulle. Alla näet vaihtoehtoja, miten etäkuntoutusta toteutetaan.
- Postitettavat aktiviteettia sisältävät paketit ja tukipuhelu
Tammikodin työntekijä lähettää sinulle postitse paketin, joka voi sisältää esimerkiksi aivotreenitehtäviä, liikuntaohjeita ja kädentaitotöiden ohjeita. Noin viikon kuluttua paketin lähettämisestä ohjaaja ottaa sinuun yhteyttä sovitulla tavalla esimerkiksi puhelimitse tai etäyhteydellä. Tehtäviä tehdään yhdessä yhteydenoton aikana tai käydään läpi asiakkaan jo tekemäsi tehtävät.
- Aktivoivat puhelin- tai etäyhteyskontaktit
Tässä vaihtoehdossa ei lähetetä postipakettia sinulle etukäteen, vaan ohjaaja on valmistellut yhteydenottoa varten ohjelmaa. Yhteydenotto voi sisältää keskustelua esimerkiksi ajankohtaista asioista Turun Sanomaa hyödyntäen, aivotreeniä, muistelua tai vaikkapa liikuntahetken ohjattuna. Ilman muuta vaihdamme myös kuulumiset ja voimme keskustella sinua askarruttavista asioista.
- Kävelylenkki yhdessä etänä
Tässä vaihtoehdossa toteutetaan puhelimitse opastettu kävely kotiympäristössäsi. Ohjaaja voi puhelun aikana antaa sinulle tehtäviä liittyen esimerkiksi ympäristön tarkkailuun. Näin voit samalla harrastaa liikuntaa ja treenata aivoja ympäristöä havainnoiden.
- Ryhmätapaaminen etäyhteydellä
Samankaltaisessa elämäntilanteessa elävien tapaaminen ja sosiaalisen kanssakäymisen mahdollisuus on usein muistikuntoutukseen tulevien yksi tärkeimmistä toiveista. Nykypäivän tekniikka mahdollistaa helposti ryhmän muodostamisen myös etäyhteydellä. Voimme muodostaa ryhmän, jossa keskustellaan ja tehdään yhdessä aivotreeniharjoituksia, jokainen kotikoneellaan, mutta silti yhdessä.
Miten kauan minun on mahdollista olla mukana?
Etäkuntoutuksen kesto riippuu tarpeistasi ja elämäntilanteestasi. Yhteydenpito on mahdollista toteuttaa säännöllisesti tai satunnaisemmin tilanteesi mukaan. Pisimmillään voit olla mukana vuoden 2021 loppuun. Toiminta päättyy osaltasi, jos pääset päiväkuntoutusmuotoiseen muistikuntoutukseen, siirryt asumaan tehostettuun palveluasumiseen tai toimintakyvyssäsi tapahtuu muutos, jonka vuoksi etäkuntoutukseen osallistuminen ei tue enää parhaalla tavalla toimintakykyäsi.
Miten pääsen mukaan toimintaan?
Mikäli kiinnostuit toiminnasta, ota yhteyttä oman alueesi muistikoordinaattoriin (yhteystiedot löytyvät Turun kaupungin internetsivuilta) tai Turun kaupungin muistikuntoutusjonosta vastaavaan sairaanhoitajaan, numeroon 040 637 1159 ja kerro toiveesi osallistua toimintaan.
Kokeilimme kesällä Muistikuntoutus Tammikodin asiakkaiden kanssa etäkuntoutustoimintaa päivätoiminnan ollessa suljettuna keväällä ja kesällä koronapandemian vuoksi. Kokeilemisen ja onnistumisen ilo oli valtava luurien molemmissa päissä. Hyvästä palautteesta intoutuneina päätimme, että tätä täytyy saada tarjota muillekin muistisairautta sairastaville turkulaisille. Meille Tammikodin ohjaajillekin etäyhteyksin toimiminen on uutta ja jännittävää. Digiloikka ympärillä on herättänyt myös meissä epävarmuuden tunteita ja kysymyksiä, miten opin ja pääsen mukaan hurjaa vauhtia kehittyvässä digimaailmassa. Uteliaisuus kuitenkin voittaa ja innostunut tietoisuus siitä, että voimme saada sinutkin mukaan näillä uusilla yhteydenpitotavoilla!
Tule mukaan. Opitaan ja onnistutaan yhdessä!
Kuvat:
Pääkuva Canva
Pikkukuva Tammikoti
Teksti:
Olen Johanna Kangasniemi ja toimin Vastaavana ohjaajana Muistikuntoutus Tammikodissa. Työtehtäviini kuuluu muun muassa asiakkaiden yksilö- ja ryhmäohjaus, yhteistyö omaisten ja hoitotahojen kanssa sekä muistikuntoutuksen toiminnan kehittäminen.