Julkaisupäivä: 05.04.2022
Yritysyhteistyön tutkimus kehittämistyön tukena
Toteutin syksyllä 2021 kyselytutkimuksen Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry:n ja Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsin yhteistyöorganisaatioiden alueellisille johtajille.
Kyselyn tarkoituksena oli selvittää tyytyväisyyttä jo tehtyyn yhteistyöhön ja kartoittaa kiinnostusta mahdollisiin uusiin palveluihin. Näiden vastausten pohjalta kehitetään toimintaa ja tehdään uusia palvelupaketteja, joilla pyritään vastaamaan tulevaisuuden rahoituksen rakennemuutokseen.
Tutkimuksen tulokset
Kun kyselyssä kysyttiin vahvistaako toimintamme muistisairaiden ja heidän läheistensä äänen kuulumista asteikolla 1-5 (1= ei edistä lainkaan, 5=on edistänyt paljon) oli tulosten keskiarvo upeasti 4,33/5. Yksi organisaatiomme tärkeimpiä tehtäviä on vaikuttamistyö ja tämä tulos osoittaa työn onnistuneen.
Yli puolet vastaajista oli organisaatiosta, joka oli käyttänyt jotain yleishyödyllistä palveluamme, mutta vastaajista 35% ei tiennyt niistä. Iso syy palvelujen käyttämättömyydelle on ollut koronapandemia. Monet yhteistyöorganisaatiot työskentelevät riskiryhmän kanssa ja kaikki uudet kontaktit on olleet minimissä. Oli myös sellaisia organisaatioita, jotka ovat niin eri toimialalta, ettei tämän kaltainen yhteistyö ollut heille relevanttia.
Kyselimme tutkimuksessa myös kiinnostusta mahdollisiin uusiin palveluihin. Erityisesti tarve omaisten tukipalveluille korostuu. Monia kiinnosti myös toimintaterapeutin ryhmät ja erityisesti palvelujen ja hoidon yksilöllisyys korostui. Prosessikonsultaatiosta ja työnohjauksesta puhuttaessa tuli hyvinkin moninaisia reaktioita, jotkut kertoivat, että haluaisivat ostaa palvelua heti kun sellainen tulisi, kun taas jotkut ihmettelivät sitä minkä vuoksi tämän kaltainen organisaatio edes tarjoisi tällaista palvelua.
Tulevaisuuden ratkaisut
Annoimme myös mahdollisuuden tulevaisuuden toiveille. Erityistä huolta herätti muistisairaan asema uudistuvassa sosiaali- ja terveydenhuollon tilanteessa ja toivottiin, että siihen annetaan apua ja tukea. Myös erilaiset kuntoutusjaksot herättivät kiinnostusta. Moni myös toivoi digiopetusta ikäihmisille, sillä monet palvelut uudistuivat verkkomaailmaan pandemia-ajan jäljiltä ja on tärkeää, että asiakas osaa löytää ja käyttää tarvitsemiansa palveluja. Esiin nousi myös konsulttiapu lakiasioihin esimerkiksi testamenttien ja hoitotahdon osalta. Melkein kaikissa vastauksissa nousi myös tarve yksilölliseen ohjaukseen ja apuun hoitoyksiköissä.
Näiden vastausten perusteella kehitämme toimintaa ja teemme uusia palvelupaketteja. Yhdistyksen perustehtävään sopivia palvelupaketteja rakennetaan vastausten pohjalta nousseiden tarpeiden mukaan. Hoitoyksiköihin on suunnitteilla koulutuspaketteja, joka sisältäisivät koulutuksen lisäksi esim. havainnointikäyntejä, hoitoyksikön omien asiakastapausten purkua ja omaisten illan. Lisäpalveluna voisi olla mahdollisesti työnohjausta. Myyntiin on suunniteltu paketteja myös ensitietokursseille ja -päiville. Suunnittelun alla on myös yleisötilaisuussisältöjä esim. yritysten ja kuntien tarpeisiin.
Kaikista tulevista palveluista tiedotetaan myöhemmin.
Jos haluat lukea kyselytuloksista lisää, opinnäytetyöni on luettavissa Theseuksesta alkuvuodesta 2022.
Teksti:
Olen Laura Rosendahl ja suoritin tradenomiopintojeni ammattiharjoittelun Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsissa syksyllä 2021. Harjoitteluni aikana tein myös opinnäytetyöni. Oli hienoa päästä osaltani vaikuttamaan organisaation tulevan rahoitusrakenteen muutoksen kehittämiseen.