JärjestöSote113
Hankkeen tarkoituksena oli vahvistaa sote-järjestöjen roolia osana Varsinais-Suomen sote-aluetta ja turvata kansalaisjärjestötoiminnan edellytyksiä peruskuntatasolla. Hankkeessa lisättiin järjestöjen yhteistyötä ja muutosvalmiutta uudessa maakunnassa sekä tulevalla sote-alueella. Lisäksi vahvistettiin järjestöjen roolia asiakkaan äänenä, asiakaskokemuksen esiin tuojana ja asiakkaiden vaikutusmahdollisuuksien ja osallisuuden mahdollistajana.
Hanke oli osa STM:n Suomi 100: Järjestö 2.0: mukana muutoksessa -avustusohjelmaa. Hanke toteutettiin sosiaali- ja terveysministeriön Veikkauksen tuotoista myöntämällä avustuksella kolmen vastuujärjestön yhteistyönä. Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen lisäksi hanketta toteuttivat Turun Kaupunkilähetys ry (nyk. Tukenasi ry) ja Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry. Toiminta käynnistyi syksyllä 2017 ja loppuraportti toimitettiin STEA:lle vuoden 2020 lopussa. Ns. siirtyvillä avustuksilla juurruttamistoiminta jatkuu osittain vielä vuonna 2021.
Hankkeen tavoitteet oli jaettu neljän eri toimintatason mukaan:
- Päätavoite 1, MAAKUNTATASO: Sote-järjestöjen vahvistunut vaikuttaja- ja asiantuntijarooli tärkeänä osana maakuntaa ja sotepalvelujärjestelmää Varsinais-Suomessa.
- Päätavoite 2, PERUSKUNTATASO: Kansalaisjärjestötoiminnan turvatummat toimintaedellytykset kuntatasolla.
- Päätavoite 3: JÄRJESTÖTASO: Sote-järjestöjen yhteinen osaava vaikuttamisyhteistyö ja suunnitelma entistä koordinoidummalle sotejärjestöjen vaikuttamisyhteenliittymälle/yhteenliittymille Varsinais- Suomessa.
- Päätavoite 4: YKSILÖTASO: Järjestöjen vahvistunut rooli kansalaisten äänenä ja erilaisten palvelunkäyttäjien rinnalla.
Hankkeen käynnistämä yhteistyö jatkuu Varsinais-Suomessa syksyllä 2020 perustetun 113 Sote-järjestöjen neuvottelukunnan muodossa, lisätietoja löydät alasivultamme.
Koko hankkeen tarkempi kuvaus toimenpiteineen, tuotoksineen ja tuloksineen Innokylässä.
Hankkeessa kehitetyt toimintamallit Innokylässä:
- Sote-järjestöjen hyte-toiminnan näkyväksi tekeminen yhteisen kuvaamisen mallilla
- Maakunnallinen järjestöystävällisen kunnan toimintamallin luominen ja kuvaaminen
- Pilottimallit eri kokoisten kuntien järjestöystävällisen kunnan toimintatapojen suunnittelusta, kirjaamisesta ja käyttöönotosta
- Maakunnallisen sote-järjestöjen neuvottelukunnan perustaminen ja toiminta
Järjestöystävällisen hyvinvointialueen toimintamalli tulossa syksyllä 2021