Turvallisesti kotona
Hankevuodet 2016-2020
Hankkeen tavoitteena on muistiasiakkaiden arjen turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen vahvistuminen kotona. Pyrkimyksenä on lisätä muistiasiakkaiden arjen turvallisuusriskien tunnistamista ja ennaltaehkäisyyn liittyvää osaamista.
Hankkeessa pohdittavia näkökulmia ovat muun muassa:
- esteettömyys ja turvallinen fyysinen ympäristö
- paloturvallisuus ja tapaturmat
- rikokset ja taloudellinen turvallisuus
- tekniset apuvälineet
- erityistilanteet kuten sähkökatkojen ja lämmönjakelun häiriöiden vaikutukset muistisairaan arkeen
Lisäksi huomiota kiinnitetään muistiasiakkaan turvallisuuden kokemuksen vahvistamiseen.
Hankkeen aikana tuotetaan muistiasiakkaiden arkeen liittyvää opasmateriaalia esimerkiksi asiakasoppaita ja tarkistuslistoja ammattilaisille. Tietoa levitetään infopisteissä ja yleisötilaisuuksissa sekä kouluttamalla vapaaehtoisia. Lisäksi turvallisuusaiheisten kotikäyntien pilotointi yhdessä kotihoidon kanssa on tärkeä osa hanketta.
Yhteistyökumppaneita toiminnassa ovat Suomen Palopäällystöliitto/Sosiaali- ja terveysalan turvallisuustoimikunta, Varsinais-Suomen Pelastuslaitos, Länsi-Suomen Pelastusalan liitto, Confienta/Vaios OY, Suomen Omakotiliitto ry ja perusturvayhtymä Akselin kotihoito.
Hankevuodet 2020-2021
Hankkeen toiminta on jatkunut vuosina 2020 ja 2021 jatkorahoituksen turvin. Toiminnan painopiste on muuttunut muistisairautta sairastavan ihmisen arjen turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen vahvistumiseen lähiympäristön muistiystävällisten tekojen avulla. Lähiympäristönä hankkeessa on nähty naapurit, taloyhtiöiden päättäjät sekä isännöinti ja huolto.
Kohderyhmien tietoisuutta muistisairauden tuomista vaikutuksista asumisen turvallisuuteen on pyritty lisäämään. Lisäksi huomiota on kiinnitetty kohderyhmien taitoon kohdata muistisairautta sairastava henkilö sekä lisätä tietoa auttamisen eri keinoista. Yhteistyökumppaneita toiminnassa ovat mm. Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ja Varsinais-Suomen Isännöitsijät ry.
Lue lisää Taloyhtiöt ja muisti -sivuilta.
Opas
Hanke on tehnyt yhteistyössä Tapaturmien ehkäisyverkoston kanssa oppaan ”Turvallisia vuosia muistiperheille – tietoa turvallisesta kotona asumisesta muistisairautta sairastaville ja heidän läheisilleen”. Opas on luettavissa ja ladattavissa maksutta. Mikäli haluat oppaan omaksesi painettuna, voit tulla hakemaan sen toimistolta Runosmäestä.
Turvallisia vuosia muistiperheille (2,0 MB)
Turvallisia vuosia muistiperheille (selkokielinen ja saavutettava versio) (1000,1 KB)
Hjärningar kääntää opasta parhaillaan myös ruotsinkielelle!
Videot
Turvallisesti kotona -hanke on tehnyt yhteistyössä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen sekä Vapaaehtoisten pelastuspalvelun kanssa videot muistiasiakkaiden paloturvallisuudesta sekä eksymis- ja katoamistilanteista. Käy tutustumassa videoihin Youtubessa.
Turvalaukku
Hankkeen aikana on koottu turvallisuusvälineitä sisältävä turvalaukku, jonka sisältöön voi tulla tutustumaan Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen toimistolle. Turvalaukun esittelyn voi myös tilata ryhmille.
Turvalaukun sisältö (245,3 KB)
Muu materiaali
Hankkeessa on tuotettu erilaista materiaalia. Ne on ladattavissa alta ja niitä voi hyödyntää vapaasti, mutta toivomme, että lähde mainitaan.
Turvarannekkeet ja paikantavat laitteet -opas on tehty paikantimen hankinnan tueksi. Siihen on koottu vinkkejä ja huomioitavia tekijöitä laitteen valinnassa ja hankinnassa. Tämä tiedosto on saavutettava.
Turvarannekkeet ja paikantavat laitteet 2020.pdf (530,1 KB)
Yhteistyöllä turvallisia vuosia muistiperheille -mallissa kuvataan eri toimijoiden välisen yhteistyön ja vastuun merkitys turvallisen arjen takaajana. Malli julkaistiin posterina Muistikonferenssissa 2019.
Yhteistyöllä turvallisia vuosia pdf (106,5 KB)
Turvallinen taloyhtiö kaikille kuvaa taloyhtiöiden mahdollisuuksia kehittää toimintatapojaan muistiystävällisemmiksi ja muistisairaat ihmiset huomioon ottavammaksi. Materiaali julkaistiin Taloyhtiöpäivillä 2019.
Turvallinen taloyhtiö kaikille pdf (84,8 KB)
Tarkistuslista turvallisuus kotona on laaja tarkistuslista muistiystävällisen ja turvallisen ympäristön tarkasteluun kotona ja kodin lähiympäristössä. Tarkistuslista on tehty yhteistyössä Salon Muistiyhdistyksen Muistikylä-hankkeen kanssa.
Tarkistuslista Turvallisuus kotona 2018.pdf (1,4 MB)
Muistisairaan arki kaipaa vastuun ottajaa -artikkeli on kirjoitettu Pro terveys -lehteen maaliskuussa 2020. Artikkelissa kuvataan hankkeen tuloksia ja havaintoja muistiperheiden arjen turvallisuuteen liittyen.
Muistisairaan arki kaipaa vastuunottajaa (700,1 KB)
Muistisairaan arki kaipaa vastuunottajaa (saavutettava versio) (687,2 KB)
Kaikki materiaalit eivät ole saavutettavassa muodossa, mutta niitä voi tulla hakemaan paperisena toimistoltamme Runosmäestä.
Ajankohtaista hankkeessa:
Hanke on päättynyt kesäkuussa 2021. Olemme hakeneet hankkeelle uutta rahoitusta. Joulukuussa selviää!
Käy tutustumassa Taloyhtiöt ja muisti -sivuun.
Lisätietoa:
Hanne Mansala puh. 040 176 9744
hanne.mansala@muistiturku.fi
Turvallisesti kotona (2016 - 2021)
- Veikkauksen tuotoilla tuettu kehittämishanke (C-hanke)
- Hankkeessa työskentelee kaksi sosiaali-ja terveysalan ammattilaista (vuonna 2020)
- Toiminta-alueena Varsinais-Suomi (ei Salon seutukunta)