Arjen turvallisuus
Etenevä muistisairaus haastaa arjen turvallisuutta monin tavoin. Muistisairauden kanssa voi kuitenkin elää turvallista ja aktiivista. Sairauden etenevä luonne edellyttää, että kodin turvallisuutta täytyy tarkistaa säännöllisin väliajoin. Näin voidaan tunnistaa mahdolliset vaaranpaikat ennen vahinkojen ja tapaturmien sattumista. Ei siis riitä, että muistisairausdiagnoosin yhteydessä koti hoidetaan kerralla kuntoon.
Kun vaaranpaikat on tunnistettu, täytyy myös tehdä tarvittavat muutokset kodissa. Tärkeää on sopia selkeästi, kenen vastuulla muutosten tekeminen on. Ei ole aiheellista, että kokonaisvastuu jää muistisairaalle ihmiselle itselleen. Lähes aina hän tarvitsee muutosten tekemiseen muiden apua ja tukea.
Jokainen muistisairautta sairastava ihminen on yksilö eivätkä samat keinot toimi aina kaikille. Jokin asia, apuväline tai vinkki voi toimia sairauden alkuvaiheessa huonosti, mutta jos sitä kokeillaan uudelleen sairauden edettyä, siitä voikin olla apua. Pienelläkin asialla voi arjen sujuvuuden kannalta olla merkittävä rooli.
Lisätietoja saa myös Turvallisesti kotona -hankkeen oppaasta ”Turvallisia vuosia muistiperheille”. Opas on luettavissa täältä. Oppaan voi hakea toimistoltamme Runosmäestä myös painettuna versiona. Myös Muistiliiton sivuilla on omat osuutensa muistiperheiden kodin turvallisuuteen liittyen, joihin kannattaa käydä tutustumassa.
Turvallisesti kotona -hanke on tehnyt yhteistyössä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen sekä Vapaaehtoisten pelastuspalvelun kanssa videot muistiasiakkaiden paloturvallisuudesta sekä eksymis- ja katoamistilanteista. Käy tutustumassa videoihin Youtubessa.