Paloturvallisuus
Paloturvallisuuden parantamiseen täytyy erityisesti kiinnittää huomioita silloin, kun muisti on heikentynyt. Palovaroittimien toiminnasta huolehtiminen on tärkeä osa paloturvallisuutta. Palon sytyttyä alkusammutukseen ja/tai poistumiseen on aikaa noin kolme minuuttia, joten palovaroittimen toimiminen ja hälytykseen reagoiminen ovat elintärkeitä. Mikäli henkilö ei kuule palovaroitinta ilman kuulolaitetta, esimerkiksi yöllä, tulee hankkia palovaroitin, joka ilmoittaa vaarasta valomerkillä tai tärinällä.
Palovaroittimien muistilista:
- Palovaroittimia tulee olla yksi varoitin jokaista alkavaa 60m² kohden kattoon kiinnitettynä ja mielellään jokaisessa makuuhuoneessa
- Palovaroittimen toimivuus tulee testata kerran kuukaudessa
- Paristo suositellaan vaihdettavan vuosittain
- Palovaroitin tulee uusia 8–10 vuoden välein.
Palovaroittimien lisäksi kodin siisteys ja tavaroiden pitäminen järjestyksessä parantavat kodin turvallisuutta myös paloturvallisuuden näkökulmasta. Avotulen käyttö, kuten kynttilöiden polttaminen ja puuhellan tai takan lämmittäminen, ovat selviä riskejä muistin heikentyessä. Jos kodissa on pesä, jota käytetään, kannattaa huoneisto ehdottomasti varustaa myös häkävaroittimella.
Muistisairauden oireisiin voi liittyä pakonomaista tavaroiden keräilyä, johon tulee suhtautua vakavasti oireiden ilmetessä. Jos asunnossa on suuri määrä herkästi syttyvää tavaraa, tuli leviää palon sattuessa voimakkaasti ja nopeasti. Myös pelastustoimet vaikeutuvat, jos kulkuväylillä ei ole tilaa liikkua.
Kotien ja asuinympäristöjen paloturvallisuus on kaikkien etu. Ammattilaisilla on velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan paloturvallisuusriskeistä pelastusviranomaiselle. Yhteistyössä voidaan vaikuttaa paloturvallisuuteen ja ehkäistä vaaratilanteita.
Turvallisesti kotona -hankkeen ja Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksen yhteistyössä tekemästä videosta voit katsoa paloturvallisuuden kannalta keskeisimpiä asioita, jotka tulisi huomioida kodissa muistin heikennyttyä. Voit katsoa videon Youtubesta.