Ruoanlaiton turvallisuus
Arjen askareet, kuten ruoan valmistaminen, tukevat toimintakyvyn säilymistä. Kuitenkin, jos keittiössä toiminta on epävarmaa tai läheltä piti tilanteita alkaa tapahtua, keittiöön täytyy tehdä muutoksia. Erilaisten apuvälineiden, kuten liesivahdin, turvin arkiaskareita voidaan jatkaa turvallisemmin.
Muistisairauden edetessä oikeat ja turvalliset toimintatavat voivat unohtua. Kyky ratkaista ongelmia ruoanlaittotilanteissa voi tällöin toimia yllättävällä ja erikoisella tavalla aiheuttaen vaaratilanteita. Sulaneet muoviastiat, mustat palojäljet lattioissa tai tekstiileissä ovat selviä tulipalon varoitusmerkkejä. Palojälkiin tulee reagoida välittömästi.
Kotona syttyvistä paloista noin kolmasosa saa alkunsa liedestä. Lähimuistin heikennyttyä riski lieden jäämiselle päälle on erityisen suuri. Liedellä tai sen lähellä säilytettävät ruoat tai tavarat, kuten talouspaperi, patakintaat tai pahvipakkaukset syttyvät helposti, jos liesi on jäänyt päälle tai se menee vahingossa päälle. Siksi lieden päällinen ja lähiympäristö tulee pitää tyhjänä.
Palo syttyy ja leviää nopeasti. Siksi induktioliesi tai pelkällä ajastimella toimiva liesi ei ole riittävän paloturvallinen muistisairautta sairastavan ihmisen kodissa. Liesivahti valvoo lieden lämpötilaa ja katkaisee virran automaattisesti, jos liesi kuumenee liikaa. Vahti voidaan asentaa niin vanhaan kuin uuteenkin lieteen. Joskus voi olla turvallisinta miettiä muita keinoja valmistaa tai lämmittää ruokaa ja ottaa lieden sulake pois.
Keittiön turvallisuutta voi lisätä monilla pienillä keinoilla:
- Liesi kiinnitetään seinään, jotta se ei pääse kaatumaan siihen tukeuduttaessa.
- Liesituuletin puhdistetaan säännöllisesti.
- Työtasolla on hyvä valaistus.
- Käytössä on tukevat keittiötikkaat käsituella ja askelmissa on liukuesteteipit.
- Sähkölaitteiden kunto, turvallisuus ja toimivuus on tarkistettu.
- Kodinkoneiden alustat ja takaosat siivotaan säännöllisesti.
- Piensähkölaitteissa, kuten kahvinkeittimissä, on automaattisesti virran sammuttava katkaisija.
- Usein käytettävät tarvikkeet ja astiat sijoitetaan alakaappeihin tai helposti saataville.