Etuudet ja palvelut
Muistisairaan henkilön ja hänen perheensä tarvitsemat etuudet ja palvelut ovat tarkoitettu sairauden aiheuttamaan toimintakyvyn heikkenemisen tuomaan tuen tarpeeseen. Pelkästään diagnoosi muistisairaudesta ei oikeuta automaattisesti etuuksiin ja palveluihin, vaan hakemusten liitteeksi tarvitaan useimmiten lääkärin todistus, jossa kuvataan toimintakyvyn alenemaa ja tuen tarvetta.
Muistisairaan henkilön tarvitessa esimerkiksi kotipalvelua, omaishoitoa tai kodin ulkopuolista hoitoa, kunnan työntekijä arvioi palvelun tarvetta. Palveluja myönnetään tarpeen arvioinnin ja toimintakyvyn perusteella. Kunnan työntekijöiltä saa tukea palvelujen järjestelyissä.
Sairauden edetessä muistisairas ihminen tarvitsee arkiselviytymiseensä yhä enemmän tukea ja apua muilta ihmisiltä. Läheiselle, joka tekee säännöllistä ja sitovaa hoitotyötä, on mahdollista hakea omaishoidon tukea, jota kunnat myöntävät määrärahojensa puitteissa. Omaishoidon tukeen sisältyy rahana suoritettava hoitopalkkio, joka porrastetaan hoidon vaativuuden perusteella. Lisäksi omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata vähintään kaksi vuorokautta kalenterikuukautta kohti.
Kela on koonnut omille nettisivuilleen sieltä haettavia tukia, jotka helpottavat muistisairaan ja hänen läheisensä arkea. Useimmissa kunnissa on muistityöhön ja muistiasiakkaan asioihin perehtyneitä työntekijöitä, kuten muistihoitaja tai -koordinaattori, jotka ohjaavat ja neuvovat muistisairaan henkilön tarvitsemissa erityispalveluissa. Myös muistiyhdistys tarjoaa neuvontaa kaikissa muistisairauksiin liittyvissä asioissa.
Useimmat muistisairaudet ovat eteneviä, eikä toimintakyvyn eri osa-alueiden heikkeneminen ja heikkenemisen nopeus ole ennustettavissa. Muistisairaan henkilön kyky tehdä omaisuuttaan ja hoitoaan koskevia päätöksiä, alenee muistisairauden edetessä. Siksi mahdollisia toimintakyvyttömyystilanteita varten jokainen voi varautua ennalta muun muassa tekemällä edunvalvontavaltuutuksen ja hoitotahdon, joilla ilmaistaan omia taloudellisia sekä hoitoa ja hoivaa koskevia toiveita. Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen on useimmiten mahdollista tehdä vielä muistisairauden varhaisessa vaiheessa.
Tietoa muistisairaan henkilön tukimuodoista, palveluista ja tulevaisuuteen varautumisesta voi saada esimerkiksi seuraavien linkkien kautta.
Muista nämä Kelan tuet, kun läheiselläsi on muistisairaus:
https://elamassa.fi/tarpit/muista-nama-kelan-tuet-kun-laheisellasi-on-muistisairaus/
Muistisairaan ihmisen ja hänen omaisensa oikeusopas:
https://www.muistiliitto.fi/application/files/6815/0962/0751/Oikeusopas_2017.pdf
Minäkö omaishoitaja? Ensiopas omaishoidosta:
https://omaishoitajat.fi/wp-content/uploads/2017/06/Ensiopas_nettiversio.pdf
Lue myös blogikirjoitus tulevaisuuteen varautumisesta:
https://www.muistiturku.fi/fi/blogi/kannattaako-tulevaisuuteen-varautua-oikeudellisin-