Muistiystävällinen taloyhtiö
Nämä sivut sisältävät ”Muistiystävällinen taloyhtiö” oppaan tiedot saavutettavassa muodossa. Voit tutustua materiaaleihin ja tulostaa materiaalin myös PDF-muotoisena alta.
Muistiystävällinen taloyhtiö (12,6 MB)
Mikäli haluat antaa materiaalista palautetta, se onnistuu seuraavan linkin kautta: https://q.surveypal.com/Taloyhtiomateriaali
Ikääntyminen, muistisairaudet ja taloyhtiöt
Muistisairaus koskettaa lähes jokaista suomalaista joko sairastuneen, läheisen, naapurin tai ystävän roolissa. Siksi on tärkeää, että perusasiat muistisairauksista ovat kaikille tuttuja. Muistisairaudet ovat yleisiä ja ikääntyessä todennäköisyys sairastumiseen kasvaa.
Väestön ikääntyminen vaikuttaa myös asumiseen. Keväällä 2020 Kiinteistöliiton ja Suomen Vuokranantajat ry:n jäsenilleen tekemästä kyselystä ilmeni, että asumisen tulevaisuuden kannalta merkittävin asia on nimenomaan ikääntyminen. Taloyhtiöissä tuleekin varautua jatkossa siihen, että asukkaana on aiempaa enemmän ikääntyneitä sekä muistiltaan heikentyneitä asukkaita.
Turvallinen asuminen taloyhtiössä on kaikkien asukkaiden ja osakkaiden vastuulla. Muistisairauden myötä sairastuneen ihmisen oma kyky arvioida asumisen turvallisuutta monesti heikentyy. Koska kansallisena tavoitteena on, että ikäihmiset voivat asua kotona mahdollisimman pitkään, tarvitaan yhteistyötä asumisen turvallisuuden toteutumiseksi. Muistisairauteen sairastunut ihminen tarvitsee apua ja tukea aiempaa enemmän läheisiltään ja yhteiskunnalta, sekä tilanteen huomioimista myös naapureilta ja muilta lähimmäisiltä.
Tämä materiaali on koottu vuosina 2020-2021 Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Turvallisesti kotona -hankkeen tuotoksena. Tarve materiaalille ilmeni “Taloyhtiöt ja muisti 2020” -kyselystä. Vastaajat toivat kyselyssä esille, että kaipaavat tietoa aiheesta silloin, kun asia on omassa taloyhtiössä ajankohtainen.
Opas koostuu kolmesta eri kokonaisuudesta, jotka käsittelevät muistisairautta sairastavan henkilön turvallista arkea taloyhtiössä. Kokonaisuudet ovat: muistisairaus ja asuminen, asumisturvallisuuden edistäminen sekä yhteistyö asumisen tukena. Kokonaisuuksien alle on koottu tietoa aiheesta sekä vinkkejä lisätiedon hakemiseen.
Esimerkkejä ja linkkejä:
Asumisen turvallisuus –kysely
Muisti ja taloyhtiöt 2020 –kysely
Turvallisesti kaiken ikää toimenpideohjelma
Millainen on muistiystävällinen taloyhtiö?
Erilaisia ikä- ja muistiystävällisen asumisen malleja löytyy sekä Suomesta että muualta maailmasta. Monet malleista yhdistävät asumisen erilaisia muotoja siten, että ikääntynyt voi asua tutulla alueella. On tärkeää, että jo olemassa olevaa asuntokantaa ja taloyhtiöitä uudistetaan huomioiden väestön ikääntymisen mukanaan tuomat tarpeet.
Väestön ikääntyessä ja muistisairautta sairastavien määrän noustessa tarvitaan toimia, joilla tuetaan asumista erilaisin keinoin. Taloyhtiöt voivat omilla toimillaan edistää ikääntyneiden hyvinvointia ja turvallista asumista. Muistiystävällisyyttä voi kehittää suunnitelmallisesti vähitellen, jolloin kustannukset pysyvät maltillisina.
Keskeisiä muistiystävällisen taloyhtiön näkökulmia ovat:
- tieto ja ymmärrys muistisairauksista ja niiden tuomista vaikutuksista
- turvallinen ja muistisairauksien erityispiirteet huomioiva fyysinen ympäristö sekä
- muistisairaat ihmiset hyväksyvä ja suotuisa asenneympäristö.
Muistisairauksilla on tyypilliset oireet, jotka vaikuttavat terveyteen ja toimintaan. Jokaisen sairastuneen arjessa muutokset näyttäytyvät yksilöllisesti eri tavoin. Ymmärrys sairauden vaikutuksista lisääntyy, kun aiheesta keskustellaan avoimesti. Muuttunutta käytöstä ja toimintaa on helpompi ymmärtää, kun tietää mistä muutokset aiheutuvat.
Erityisen tärkeää on, että tilat ovat helppokulkuisia ja selkeitä sekä asuntojen erilaiset laitteet ovat helppokäyttöisiä. Tiloja tulee kehittää erityisesti korjausrakentamisen yhteydessä erilaisten ihmisen toimimista tukeviksi. Monien laitteiden, kuten ovipuhelinten, valinnassa tulee ottaa huomioon koko asukaskunta ja laitteiden käyttäjät.
Muistisairautta sairastavat ovat osa yhteiskuntaa ja ansaitsevat tulla ymmärretyiksi sekä kohdelluiksi yhdenvertaisina muiden kanssa. Ratkaisukeskeinen ajattelutapa ja aktiivinen uusien ratkaisujen kokeileminen tukevat erilaisia asukkaita taloyhtiöissä. Pienillä teoilla voi olla iso vaikutus. Myös yhteistyötä eri tahojen välillä täytyy tiivistää ja etsiä sopivia toimintatapoja taloyhtiöiden, asukkaiden, läheisten ja esimerkiksi kotihoidon välille.
Esimerkkejä ja linkkejä:
Kohti muistiystävällistä Suomea
Muisti- ja ikäystävällinen asuminen ja asuinympäristö
Muisti- ja ikäystävällisyyttä asuinympäristöihin