Toisin nähdyt -näyttely tuo esiin Tammikodin asiakkaiden luovuuden hedelmiä
Julkaisupäivä: 13.09.2019
Muistikuntoutus Tammikodissa luovuus kukoistaa ja päivätoiminta tarjoaa upeita osallistumisen mahdollisuuksia ihmisille, joilla on etenevä muistisairaus.
Tästä yhtenä osoituksena on Toisin nähdyt -näyttely. Näyttelyn kokosivat Tammikodin asiakkaat, joiden sana- ja kuvataidetöitä voi ihastella Turun kaupunginteatterilla ala-aulassa. Näyttelyyn voi tutustua tiistaista lauantaihin klo 12–19 aina 27.10.2019 saakka.
”Näyttelyn kuva- ja sanataiteilijat ovat muokkaamassa asenteita ja lievittämässä muistisairauksiin liittyvää pelkoa yhteiskunnassa, sairastuneiden läheisissä ja sairastuneissa itsessään. Toivon näyttelyn sanoman välittyvän niin, että yhä useampi muistisairauteen sairastunut ihminen voi kokea tulevansa toisin nähdyksi!” sanoi Johanna Kangasniemi avajaispuheessaan.
Näyttelyn avajaisia vietettiin torstaina 12.9.2019. Alla on Tammikodin vastaavan ohjaajan Johanna Kangasniemen avajaispuhe kokonaisuudessaan.
--
Arvoisat Toisin nähdyt -näyttelyn kutsuvieraat
Muistisairauksiin ja niitä sairastaviin ihmisiin liittyy monenlaisia mielikuvia.
Me, tämän näyttelyn ideoijat ja toteuttajat, haluamme tuoda valoisan näkökulman muistisairautta sairastavasta ihmisestä osaavana, aktiivisena ja osallisena yhteisön ja yhteiskunnan jäsenenä.
Käydessäni asiakkaiden luona kotikäynneillä, olen ollut etuoikeutettu saadessani nähdä monesta näkökulmasta asiakkaiden elämänhistoriaa ja osaamista.
Luova työ ja kädentaidot näkyvät usein näissä kodeissa. Se on näyttäytynyt itse virkattuina pöytäliinoina tai sorvattuna pöydänjalkoina, rakkaudella hoidettuina puutarhoina tai kuvataiteena, jota tässä näyttelyssä nyt on esillä.
Ne kertovat tekijästään paljon ja johdattelevat usein keskusteluun elämän osa-alueista, joissa hän tuntenut itsensä osaavaksi, tarpeelliseksi ja arvostetuksi.
Muistikuntoutuksessa käydessään asiakkaat pitävät yllä toimintakykyään myös luovalla toiminnalla. Näin ovat syntyneet näyttelyn sanataideteokset.
Taideteoksia ihastellessa itselleni syntyi ajatus: tämän osaamisen on tultava laajemmin nähdyksi.
Näin lähti syntymään Muistikuntoutus Tammikodin asiakkaiden kuva- ja sanataide näyttely, jonka avajaisia tänään ja tässä vietämme.
Viisi kuvataiteilija-asiakastamme ovat valinneet elämän varrella tekemiään kuvateoksia nähtäville. Teosten tekijät ovat täällä paikalla ja esittelen heidät myöhemmin.
Aktiivinen taiteen tekeminen kotona heiltä on loppunut, mutta taideharrastus on saanut tuulta siipiensä alle nyt uudessa muodossa muistikuntoutuksessa. Viisikko on ollut muun muassa suunnittelemassa ja rakentamassa esillä olevan näyttelykokonaisuuden.
Sanataideteokset ovat syntyneet Kirjan talo ry:n ja Muistikuntoutus Tammikodin yhteistyönä. Sanan tahdit, päivän rytmit-hankkeen sanataiteilijat Seija-Leena Salo ja Helianne Kallio ovat luoneet muistikuntoutuksen asiakkaiden kanssa tekstejä runoista laulunsanoihin.
Teokset on toteutettu yksilö- ja pienryhmätyönä eri menetelmin. Sanataideteoksia on ollut tekemässä sekä muistisairauden varhaisvaihetta että lievää- ja keskivaikeaa vaihetta sairastavia asiakkaita.
Sairauden edetessä nousee yhä merkityksellisemmäksi kanssakulkijoiden kyky kuulla ja nähdä ihminen muuttuneen vuorovaikutuksen tai käyttäytymisen takana.
Näyttelyn Runoteoksissa loistaa ihminen, ei muistisairaus.
Se kertoo asiakkaidemme kanssa työskennelleiden sanataiteiijoiden kohtaamisen herkkyydestä ja ammattitaidosta paljon.
Tämä näyttely ei olisi ollut mahdollinen ilman yhteistyötä.
Turun kaupunki on pitkään mahdollistanut Muistikuntoutus Tammikodin toiminnan solmimalla yhteistyösopimuksen ja avustamalla toimintaa. Otamme sen luottamuksen osoituksena.
Kiitos siitä.
Kiitos Turun kaupunginteatterille. Tapa ottaa näyttelyehdotuksemme ennakkoluulottomasti vastaan suorastaan hiljensi. Se tuntui arvostavalta asiakaskuntaamme ja heidän tekemäänsä taidetta kohtaan. Erityiskiitos Katoava Maa -näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja Satu Rasilalle ideamme vastaanottamisesta, myynti- ja markkinointipäällikkö Veera Westerlundille sekä yleisötyö- ja palvelukoordinaattori Maria Peltoniemelle, joiden kanssa ja ohjauksessa olemme näyttelyä konkreettisesti valmistelleet.
Kiitos asiakkaidemme läheisille. Ilman heidän työpanostaan ja upeaa asennetta ei näyttelyä olisi tässä mittakaavassa voitu toteuttaa.
Suurin kiitos kuuluu kuitenkin Tammikodin kuva- ja sanataiteilijoille. Teokset puhuttelevat.
Osaamisen lisäksi on rohkeutta tulla näkyväksi muistisairautta sairastavana ihmisenä.
Se on vahva viesti siitä, ettei muistisairautta tarvitse piilottaa.
Se on viesti siitä, miten laadukasta ja aktiivista elämä voi olla myös sairauden kanssa.
Mikä voi olla parempaa vaikuttamistyötä.
Näyttelyn kuva- ja sanataiteilijat ovat muokkaamassa asenteita ja lievittämässä muistisairauksiin liittyvää pelkoa yhteiskunnassa, sairastuneiden läheisissä ja sairastuneissa itsessään.
Toivon näyttelyn sanoman välittyvän niin, että yhä useampi muistisairauteen sairastunut ihminen voi kokea tulevansa toisin nähdyksi!
Tervetuloa meidän puolestamme näyttelyyn.
Kiitos
Lisätietoa Toisin nähdyt -näyttelystä Turun kaupunginteatterin sivulla.