Fysisk aktivitet
Till god vård för personer med minnessjukdom hör även fysisk aktivitet. Då sjukdomen framskrider blir det allt svårare att själv ta hand om sin kondition. En minskad fysisk aktivitet påskyndar i sin tur en försämring av allmäntillståndet. Det blir också svårare att delta i motionsformer som utövas i grupp pga. försämrat minne samt nedsatt interaktions- och initiativförmåga.
Vård- och rehabiliteringsplanen borde redan i ett tidigt skede innefatta sådana målsättningar för den fysiska aktiviteten, som beaktar personens egna önskemål och resurser. I planen borde också dokumenteras de stödfunktioner som behövs för att uppnå målsättningen. I Egentliga Finlands Minnesförenings finskspråkiga projekt ”Liiku ja muista” (2015 - 2018) skrevs en handbok Kunnolla toimiva arki –opas muistisairaan henkilön liikunnan tukemisesta (handboken finns enbart på finska och inte i tillgänglig form).
Minnessjukdomarna påverkar de insjuknades fysiska funktionsförmåga. Försämrad balans samt långsamma och stela rörelser leder till att det blir ostadigare att röra på sig. Regelbunden motion och möjliggörandet av motion är viktigt för att upprätthålla den fysiska funktionsförmågan och förebygga fallolyckor. En mångsidig användning av kroppen aktiverar balansen, upprätthåller muskelkraften och vigheten samt hjärtats och blodkärlens välmående. För personer med minnessjukdom är det av stor betydelse att bibehålla rörelseförmågan, eftersom det möjliggör en självständigare vardag och också sysslor utanför hemmet under en längre tid trots sjukdomen.
Utgångspunkten i rekommendationerna för hälsomotion för äldre och personer med nedsatt funktionsförmåga är att undvika orörlighet. Förutom en aktiv vardag borde man förbättra uthållighetskonditionen genom att röra på sig raskt sammanlagt 2 ½ h i veckan, ansträngande i 1 h 15 min. eller en kombination av dessa. Dessutom rekommenderas det att man uppövar muskelstyrkan, balansen och rörligheten minst 2 gånger/ vecka, speciellt för de som är i risk för fallolyckor. Träning av de nedre extremiteterna är mycket viktigt. Enligt rekommendationerna borde en motionsplan göras, i vilken hälsotillståndet och egna önskemål uppmärksammas.
För personer med minnessjukdom är nyttan av rörelse och motion inte enbart fysisk. Forskningsresultaten påvisar en positiv koppling mellan fysisk aktivitet och minnesfunktionerna, speciellt för personer med lindriga minnesproblem. Motion och fysisk aktivitet medför samma känsla av välbehag och främjad livskvalitet som för oss alla.