Minnessjukdomar
Minnessjukdomar räknas till våra folksjukdomar och är sjukdomar som påtagligt försämrar minnet och andra kognitiva förmågor. Det blir svårare att klara av vardagliga sysslor på grund av tilltagande glömska. De vanligaste framskridande minnessjukdomarna är Alzheimers sjukdom, blodkärlsrelaterad minnessjukdom, Lewy body sjukdom, minnessjukdomar som beror på degeneration i pann- och tinningloben och Parkinsons sjukdom. Den vanligaste minnessjukdomen är Alzheimers sjukdom. För äldre är det vanligt att det kan vara frågan om drag av både blodkärlsrelaterad minnessjukdom och Alzheimers sjukdom.
Framskridande minnessjukdomar leder till demenssymtom så som svårigheter i att självständigt klara av dagliga sysslor, att hitta och förstå ord samt att identifiera tid och plats.
1. Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom börjar ofta smygande. Sjukdomens förlopp indelas i ett tidigt, lindrigt, medelsvårt och svårt skede. De första typiska symtomen är.
- Lindriga störningar i händelseminnet: Möten, händelser och rutiner, överenskomna tider, nya namn och förvaringsplatser glöms.
- Svårigheter i att lära sig nya saker: Användning av nya apparater och maskiner är nästan omöjligt.
- Trötthet, ångest och depression av att inte längre klara av det som tidigare varit lätt.
När sjukdomen framskrider ökar de nämnda symtomen och behovet av hjälp och stöd i vardagen ökar. Symtom som ytterligare försämrar funktionsförmågan är t.ex.:
- Närminnet försvagas
- Svårigheter att gestalta och uppfatta saker. Man kan gå vilse i bekant omgivning och det blir svårt att känna igen och placera bekanta föremål.
- Tidsbegreppet blir svårare att förstå. Dygnsrytmen kan bli omsvängd.
- Funktionsförmågan försämras ytterligare och det kan bli svårt att använda olika föremål, att planera, genomföra och bedöma sitt eget beteende.
Alzheimers sjukdom är i regel inte ärftlig. Man känner till några mycket sällsynta rent genetiska former som förorsakar Alzheimers sjukdom. Då börjar sjukdomen i allmänhet innan 60-65-års ålder. För minnessjukdomar finns inget botande läkemedel men för Alzheimers sjukdom finns medicinering som stöder upprätthållandet av funktions- och koncentrationsförmågan.
Minnesförbundets broschyr om Alzheimers sjukdom finns HÄR
Läs mer på God medicinsk praxis: http://www.kaypahoito.fi/web/svenska/hem
2. Blodkärlsrelaterad minnessjukdom
Minnessjukdomar som förorsakas av blodcirkulationsstörningar i hjärnan samt skador på hjärnans blodkärl kallas blodkärlsrelaterade eller vaskulära minnessjukdomar. Symtomen och sjukdomens framskridande beror på var i hjärnan blodcirkulationsstörningen finns. Symtomen kan uppkomma snabbt och variera dagligen eller månatligen. Sjukdomen kan framskrida stegvis och funktionsförmågan kan tillfälligt förbättras. Närminnet försämras inte i början av sjukdomen så som i Alzheimers sjukdom. Sjukdomen kan börja snabbt om det är frågan om en störning i de stora blodkärlen och långsamt om störningen finns i de små blodkärlen.
Symtomen är överlag följande:
- Funktionsförmågan försämras: Det är svårt att planera sin verksamhet och att koncentrera sig på en sak. Helhetsuppfattning och systematiskt fungerande försvåras även.
- Fysisk långsamhet och problem med balansen
- Inlärningssvårigheter
- Försämrad initiativ- och uppfattningsförmåga
- Går lätt vilse
- Gestaltningsförmågan försämras: Svårt att klä sig sakligt och att använda bekanta föremål
- Passivitet, depression och personlighetsförändringar
Minnesförbundets broschyr om Blodkärlsrelaterade minnessjukdomar finns HÄR
Läs mer på God medicinsk praxis: http://www.kaypahoito.fi/web/svenska/hem
3. Levy body sjukdomen
Lewy body sjukdomen har fått sitt namn av att de små Lewy delar/korn i nervcellerna som innehåller protein, samlas i området runt hjärnbarken och kan bidra till celldöd. Dessa korn ser man också i Parkinsons sjukdom och Lewy body sjukdomens förlopp påminner till en del om Parkinsons sjukdom, men har också många liknande drag som finns i Alzheimers sjukdom. Lewy body sjukdomen börjar långsamt och de vanligaste symtomen är:
- Uppmärksamheten koncentrations- och funktionsförmågan varierar och försämras.
- Till och med inom timmar varierande vitalitet
- Återkommande levande, detaljerade synhallucinationer: Ofta djur eller människor
- Rörelsefårmågan försämras: Stelhet, långsamhet, svårt att gå, problem med balans och finmotorik.
- Nattliga beteendestörningar
- Gestaltningssvårigheter
Minnesförbundets broschyr om Lewy Body sjukdomen finns HÄR
Läs mer på God medicinsk praxis: http://www.kaypahoito.fi/web/svenska/hem
4. Minnessjukdomar som beror på degeneration i pann- och tinningloben
I minnessjukdomar som beror på en degeneration i pann- och tinningloben finns skadorna i pannan och i framdelen av tinningen. Degeneration i pann- och tinningloben orsakar Pannlobsdemens, Semantisk demens och Progressiv icke flytande afasi. Minnessjukdomen börjar smygande och framskrider småningom. Beroende på sjukdomens typ förekommer vissa symtom redan tidigare men i slutskedet är symtombilden ganska likadan:
- Beteende- och personlighetsförändringar: Hämningslöshet, bekymmerslöshet, oförmåga till bedömning, nedsatt koncentrationsförmåga. Symtom som apatiskhet och initiativlöshet kan alternativt förekomma
- Nedsatt funktionsförmåga: Osmidighet, häftiga drag, skakningar, stelhet
- Tidig försämrad social förmåga, nedsatt sympati- och empatiförmåga.
- Betydelselösa upprepningar, talsvårigheter
- Sjukdomskänslan saknas ända från början
Progressiv icke flytande afasi orsakar svårigheter med språk och att producera tal.
Minnesförbundets broschyr om Minnessjukdomar som beror på degeneration i pann- och tinningloben finns HÄR
Läs mer på God medicinsk praxis: http://www.kaypahoito.fi/web/svenska/hem
5. Ovanliga minnessjukdomar
Läs mera om dessa på Minnesförbundets hemsidor: Muistiliitto (på finska)