Trygghet i vardagen
En framskridande minnessjukdom medför många utmaningar för tryggheten i vardagen. Man kan dock leva ett tryggt och aktivt liv trots en minnessjukdom.
På grund av att sjukdomen har en framskridande karaktär måste hemmets trygghet regelbundet kontrolleras. Man kan på så sätt notera eventuella farosituationer innan olyckan är framme. Det är alltså inte tillräckligt att enbart i diagnosskedet utvärdera tryggheten i hemmet.
Personer med minnessjukdom har individuella behov, samma lösningar fungerar inte för alla. Något, t.ex. en idé eller ett hjälpmedel kan fungera dåligt i början av sjukdomen, men om den prövas då sjukdomen framskridit kan den vara till hjälp. Även en liten sak kan ha betydande roll för hur vardagen fungerar.
Då situationerna som skapar fara i hemmet är identifierade, måste också nödvändiga åtgärder förverkligas. Det är viktigt att tydligt komma överens om på vems ansvar förverkligandet är. Det är inte ändamålsenligt att personen med minnessjukdom själv har huvudansvaret. Det behövs nästan alltid någon utomståendes stöd och hjälp för göra omändringarna.
I denna del behandlas olika delområden inom trygghet i vardagen. Listan kompletteras småningom.
Tilläggsinformation finns i broschyren Turvallisia vuosia muistiperheille, som föreningens projekt "Turvallisesti kotona" har skrivit.
Trygghetsbroschyren kan läsas i sin helhet på svenska här: