Brandsäkerhet
Vid minnessjukdom bör speciell uppmärksamhet fästas vid brandsäkerhet. En viktig del av brandsäkerheten är att kontrollera brandvarnarens funktion. Då en brand har startat har man ungefär tre minuter tid på sig för första släckningsarbete och/eller att avlägsna sig. Därför är det synnerligen livsviktigt att brandvarnaren fungerar och att man reagerar på larmet. Om inte personen hör larmet från brandvarnaren utan hörapparat, t.ex. på natten, måste personen skaffa sig en brandvarnare som alarmerar om fara endera genom ljussignal eller darrning.
Brandvarnarens kom ihåg lista:
- En brandvarnare, installerad i taket, bör finnas per varje påbörjad 60 m² och
gärna även i alla sovrum - Brandvarnarens funktion bör testas varje månad
- Byte av batterier rekommenderas årligen
- Brandvarnaren bör förnyas med 8-10 års mellanrum.
Ur brandsäkerhetssynpunkt är det förutom att det finns fungerande brandvarnare i hemmet, viktigt att hemmet också är rent och i ordning. Öppen eld, t.ex. levande ljus och vedeldning i öppen spis är klara riskfaktorer då minnet försvagas. Om det i hemmet finns en eldstad som används, borde hemmet definitivt också utrustas med ett kolmonoxidlarm.
Till minnessjukdomens symtom kan höra ett tvångsmässigt samlande på föremål, detta bör man förhålla sig allvarligt till. Om det i bostaden finns en stor mängd lättantändliga saker, sprider sig en möjlig brand kraftigt och snabbt. Också räddningsåtgärder försvåras om det inte finns tillräckligt mycket utrymme i färdlederna.
Brandsäkerhet i hemmen och bostadsmiljöerna är till allas fördel. Yrkespersoner har en skyldighet att rapportera om brandsäkerhetsrisker till räddningsmyndigheten. Genom samarbete kan vi påverka brandsäkerheten och förebygga farosituationer.
Projektet “Turvallisesti kotona” har tillsammans med Egentliga Finlands Räddningsverk gjort en video. I videon framkommer centrala saker ur brandsäkerhetssynpunkt, som borde uppmärksammas i hemmet då minnet har försvagats.
Du kan se den finskspråkiga videon på Youtube.
Tilläggsinformation:
t.ex. Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund eller Egentliga Finlands Räddningsverk.