Hjälpmedel
Det är viktigt att lyssna på både personen med minnessjukdom och närstående när de beskriver vad trygghet i hemmet betyder för dem. Bekanta föremål och bilder skapar ofta en känsla av trygghet. Vid förändringsarbeten är det viktigt att bevara det bekanta och hemtrevliga.
Då förändringsarbeten planeras är det alltså viktigt att lyssna på personen med minnessjukdom, men man måste komma ihåg att självbestämmanderätten inte får orsaka fara för honom/henne eller närstående.
Ibland kan det behövas större förändringsarbeten för att hemmet skall bli tryggt. För vissa förändringsarbeten är det möjligt att få ARA-stöd (stöd från Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet). Från Centralförbundet för De Gamlas Väl kan man få gratis hjälp för att kartlägga, planera och ansöka om stöd för reparationer.
Många trygghetshjälpmedel måste man själv införskaffa, de lånas inte ut från hjälpmedelscentralerna. Tjänster erbjuds av olika företag, de flesta av dem fungerar som nätbutiker. Man kan bekanta sig med hjälpmedel vid olika informationspunkter innan man gör inköps beslut. Via olika föreningar kan man även bekanta sig med tekniska hjälpmedel.
Föreningens projekt “Turvallisesti kotona” har sammanställt en trygghetsväska. Man kan bekanta sig med den på Egentliga Finlands Minnesförenings kontor. Kontakta föreningen och kom överens om en lämplig tidpunkt för besöket.